Spørg Bolius

Ifølge tilstandsrapport har undertaget restlevetid på 2 år, mens tagstenene har restlevetid på 80 når - betyder det at hele taget skal skiftes om 2 år?

Hej Bolius

Tilstandsrapport skriver undertaget kun har en levetid til om 2 år. (Det er 18 år siden huset blev bygget). Der står ingen K3'er eller skader beskrevet på undertaget. Selve taget (tegl) står til en levetid på 80 år endnu. Det er lavet ud fra tabelopslag begge dele.

Skal jeg forvente at taget/undertaget skal skiftes indenfor 2 år?

Hej

I en tilstandsrapport, gives en teoretisk levetid for taget. Her vurderes tagdækning, undertag (hvis der er et) og tagrender/inddækninger ud fra et skema i forhold til hvornår taget er opført.

Den bygningsdel med den korteste levetid afgør tagets samlede levetid – teoretisk.

Levetiden for de enkelte bygningsdele er baseret ud fra nogle erfaringstal og behøver ikke at have nogen sammenhæng med de konkrete forhold. Du kan altså godt have en tag, som kun er 18 år, og dermed kun har en restlevetid på 2 år, men som er uden en eneste skade, men hvor levetiden er baseret på undertaget teoretiske restlevetid.

Er det en åben tagdækning (teglene) og er undertaget en let banevarer af filt eller lignende, gives teglene >100 år og undertaget 20 år. Jeg forestiller mig, det er tilfældet med dit tag. 

Som sagt er det en teoretisk levetid, og dit undertag kan derfor sandsynligvis godt holde i mere end to år.

Kontakt en tømrer eller en byggesagkyndig hvis du skal have en faglig vurdering.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden