Hvad er en plantevæg?

En plantevæg - eller væghave - er moduler opbygget af plantehuller eller plantekasser, der kan sættes op på væggen indendørs eller udendørs. På plantevæggen kan du plante spiselige planter som jordbær, tomater, bladgrønt og krydderurter eller almindelige planter.

Der findes flere leverandører producenter af væghaver, der er specielt designet til, at du kan dyrke spiselige planter i dem.

Selve konceptet væghaver – eller lodrette plantevægge – har været kendt de sidste 50 år, men mest som et dekorativt, æstetisk element på facader eller som regnvandsopsamling og ikke som dyrkningsform for spiselige planter.

Hvordan kan væghaverne opbygges?

Én af producenterne er Minigarden, og herunder tager vi udgangspunkt i deres systemer. Men du kan sagtens finde andre løsninger hos andre producenter og leverandører. Så tjek forskellige muligheder, før du køber og opsætter en væghave.

Hos Minigarden kan du vælge imellem:

  • Vertical Plantevæg: Et modul, der er sammensat af 3 ’etager’ med hver 3 plantehuller med plads til mindst 9 planter. Mål: 64,6 cm bred x 57 cm høj x 16-19 cm dyb.
  • Kvadratmeterhaven: Et modul, der er sammensat af 8 modul-etager med hver 3 plantehuller med plads til mindst 24 planter. Mål: 64,5 cm bred x 147 cm høj x 19 cm dyb.
  • Hjørnemodel: Et hjørnemodul, der har plads til mindst én plante, kan både bygges sammen med vertikal-modulerne og hænges op i et hjørne på altanen eller indendørs i køkkenet. Flere hjørnemoduler kan bygges sammen til halv- eller helcirkelformede blomstersøjler. Mål: 16 cm bred x 57 cm høj x 16 cm dyb.

Hvor kan du bruge en plantevæg?

De kan bruges både ude og inde og monteres på en væg, et plankeværk eller på et altanværn. Alternativt kan væggen stå frit på gulvet indenfor, på din altan, terrasse eller i haven.

Placér væghaven der, hvor dine planter har bedst af det. Planter, der skal have meget sol, placerer du et solfyldt sted, mens planter, der skal have knap så meget sol, sættes på et mere skyggefuldt sted.

Hvad kan du plante i en væghave?

Du kan plante mange typer planter i en væghave fra salater og andre bladgrøntsager, blomster og krydderurter til bønner, tomater og jordbær.

Hvordan planter du i en væghave?

Det afhænger af modellen, men en 'etage' kan fx have tre plantehuller, som til sammen kræver 11 liter jord. Læg et drænunderlag på 2-3 cm – det svarer til ca. 2 liter – før du fylder jord i. Drænmaterialet kan fx være lecakugler eller knuste lerpotteskår.

Til standardmodulet hos Minigarden – den lille model med 9 plantehuller – skal du bruge i alt 33 liter jord og 6 liter drænmateriale.

God jord er vigtigt

Brug jord af en høj kvalitet – gerne planteskolejord – som er næringsrig og god til at holde på fugten. Denne type jord er allerede tilsat gødning fra start, der gerne skulle holde i et par måneder. Herefter kan du tilsætte gødning fx i væskeform, der iblandes det vand, du vander med. Dog skal jorden udskiftes hvert år, inden du påbegynder en ny vækstsæson.

God pottemuld/planteskolejord produceres fx af firmaerne Osmo, Champost og Pindstrup og kan bl.a. fås på planteskoler. God jord koster omkring 1 kr. pr. liter.

Spagnum er ikke velegnet, da det er næringsfattigt og dårligt til at holde på fugtigheden. Det er mest velegnet til at skabe struktur i jorden.

Hvordan vander du?

Plantevæggen er designet til at efterligne planternes naturlige vækstvilkår og reducere mængden af fordampning fra overfladen. På den måde holdes rødderne tilpas fugtige, hvilket betyder, at du ikke skal vande så ofte. 1-2 gange om ugen er tilstrækkeligt – selv på en placering med masser af sol og blæst.

Du kan vande:

  • Manuelt med vandkande eller haveslange.
  • Med et haveslangesystem (hvis du har placeret plantevæggen udenfor).
  • Med et særligt Minigarden-system – drypvanding – du kan købe som tilbehør til plantevæggen. Det kan tilkobles en udendørs vandhane eller en haveslange og koster ca. 230 kr. og rækker til i alt 27 plantehuller (3 standard-modulvægge).

Hvis du vælger at bruge et haveslangesystem som vandingskilde, er det nok at åbne vandhanen i 10 minutter. Ifølge importøren er Minigarden konstrueret, så der ikke trænger fugt ud til den bagvedliggende mur.

Hvor kan du købe en færdig væghave?

Du kan købe væghavesystemer flere steder, fx gennem webshops som rosenbud.dk, naturalgreenwalls, decoplant.dk eller Deichmann planter.

Priserne, kvalitet, design og funktionalitet varierer fra sted til sted. Herunder bruges Minigarden som priseksempel.

  • Vertical Plantevæg: Ca. 549 kr. Med god jord og drænmateriale: Ca. 600 kr. + planter/frø.
  • Kvadratmeterhaven med 24 plantehuller: Ca. 1.599 kr. (inklusive det særligt udviklede drypvandingssystem, der automatisk følger med denne model). Med god jord og drænmateriale: Ca. 1.700 kr. + planter/frø.
  • Hjørnemodul med tre plantehuller: Ca. 249 kr. Med god jord og drænmateriale: ca. 270 kroner + planter/frø.

Hvilke fordele er der ved en plantevæg?

  • Du kan dyrke mange planter på lidt plads.
  • Du kan dyrke dine egne planter, selvom du bor midt inde i byen og ikke har adgang til en have.
  • Hvis du sidder i kørestol, er dårligt gående eller har dårlig ryg, behøver du ikke at bukke dig ned, men kan plukke og pleje dine planter, mens du står op eller sidder ned.
  • Det kan også være en fordel med en væghave, hvis du har dyr i haven – uanset om det er hunde, der strinter, eller snegle, der slimer eller æder dine planter.
  • Plantesæsonen kan forlænges med en måned i hver ende. Hermed kan du begynde at så/plante en måned tidligere end normalt og have planter længere hen på efteråret – evt. som afgrøde nr. 2.

Hvilke ulemper er der ved en væghave?

Ifølge Minigarden-leverandøren er den største ulempe ved væghave-konceptet, at man tror, at planterne passer sig selv.

Det gør de ikke!

Du skal stadig dyrke og passe dine planter optimalt ved at:

  1. Placere dem det rigtige sted
  2. Plante dem i god jord
  3. Give dem næring
  4. Vande dem ofte
  5. Passe dem også i ferieperioder.