Træning i hjemmet har været kendt i mange år. Men sjældent har mulighederne været flere end i dag. Cykling, løb, yoga, styrke- og cardiotræning er nogle af de muligheder, du har for at få pulsen op, uden at gå ud ad hoveddøren. Men før du kan trække i træningstøjet og dyrke motion i dit eget hjem, bør du sikre, at dit træningsrum ikke ender med at skabe flere problemer end glæder.

Ved motion udleder vi som mennesker både varme og fugt, der fanges i rummet, når vi er indendørs. Tilmed er flere af motionsmulighederne støjende, hvorfor du også bør tænke på husstandens øvrige beboere og naboer, hvis du bor i etageejendom. Her får du fem gode råd til, hvordan du får succes med din hjemmetræning. 

Valg af rum

Vælg et rum, der er rart at være og træne i. Og sørg for, du kan dedikere rummet til træning. Hvis du vælger et rum, der bliver brugt til mange andre funktioner, risikerer du, at du mister træningslysten, hvis det foregår mellem opbevaring af andre ting eller funktioner.

Støj

Brug træningsmåtter på gulvet ved træningsområdet for at dæmpe lyden og sikre, at den ikke vandrer videre til andre rum. Har du træningsrum i kælderen, bør du dog ikke lægge store måtter ud. Her skal gulvet være diffusionsåbent, hvorfor du bør bruge mindre støjdæmpende puder under dine tunge ting fx træningsbænk eller hometrainer til cyklen.

Belysning

Det er vigtigt at sikre god belysning i rummet, især i vinterhalvåret. Her er store vinduer ikke nok. Koncentrér lyset ved dit træningsområde, men sørg for, at det ikke blænder.

Indeklima

Det er vigtigt at sikre, at der er god udluftning. Når du træner indendørs, vil både rumtemperatur og -fugtighed stige. Montér derfor temperatur og fugtovervågning, så du har kontrol med indeklimaet. Luft ud efter træning, hold øje med skimmelsvamp – især i hjørnerne – og opbevar ikke vådt tøj i rummet efter træning. Du bør også opvarme rummet, også når du ikke træner.

Indretning

Når du vælger, hvor du vil placere dit træningsområde, så sørg for, at du har plads til at komme rundt om, hvis du placerer store, stationere ting i rummet. Du bør også overveje, om der er særlige krav til rummet med fx større dør, og hvad der er den bedste placering til fx et tv, så du undgår modlys.