Spørg Bolius

Facaderne sminket med plastikmaling - kan vi fjerne det og få det oprindelige murværk tilbage?

Til Bolius

Vi har overtaget en landejendom, hvor de tidligere ejere har ‘sminket’ laderne med noget plastikmaling. Vil så gerne have det oprindelige udtryk tilbage. Det oprindelige kan stadig ses i tagryggen. Hvad er der af muligheder for at fjerne maling?

På forhånd tak.

Bh Rikke

Hej Rikke

Når man skal rense ældre murværksfacader, skal man typisk gå forsigtigt til værks for ikke at ødelægge mursten og fuger.

Det skal dog siges hurtigt, at der altid vil være en risiko for mindre skader, selv med den mest skånsomme afrensning. Dog vil det så oftest kunne repareres selvfølgelig.

Men skal typisk gå uden om hårdhændet højtryksrensninger og da slet ikke sandblæsning. Med maling er man ofte ude i en kemisk nedrensning, altså, at man smøger et kemikalie på, som opløser malingen, hvorefter man med lavt vandtryk på en højtryksrenser forsigtigt får malingen af.

Metoden kombineres ofte med helt manuel håndrensning med stive børster.

Der findes flere prof. firmaer, som ikke laver andet end at rense facader ned. Det kan anbefales at bruge disse.

Men ellers kan I selv forsigtigt forsøge jer med forskellige løsninger. Altså selv bruge malingsfjerner beregnet til udendørs maling, og så ellers med højtryksrenser, børster etc.

Er der tale om rigtig plastikmaling, kan man også forsøge sig med varmepistol(er), som får malingen til at krølle, smelte. Det kan dog være ekstremt tidskrævende på den store facade.

Uagtet metoden, så starter man altid i små områder først som forsøg, før man kaster sig ud i større områder. Bedst er at tage lidt ned og lade det stå i nogle uger efter for at se efter evt. følgeskader.

Men igen, bedst er det at overlade det til professionelle, som har den rette erfaring.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden