Spørg Bolius

Fejl og skader i huset vi købet for et år siden - ingen ejerskifteforsikring så er sælger ansvarlig eller står vi selv med udgifterne?

Jeg købte for 1 år siden et sommerhus

Vi valgte dengang ikke at tegne ejerskifte forsikring, da vi alligevel skulle bygge noget om og der jo var en del penge at købe nyt træ for.

Men nu står vi i den situation at der i forbindelse med en tilbygning i 2004 til 1 soveværelse og badeværelse, er lavet en masse bygge sjusk og gældende lovgivning ikke er overholdt.

Vi ville skifte en brusekabine (gammel type med fast bund) til 2 glas låger som kunne give mere plads. Jeg fandt ekstra klinker på loftet og ville derfor ikke være noget problem at forlænge klinkevæggen til gulvet, når kabinen kom ud, men så opstod problemerne.

Der kom der en SORT væg frem som var rustikbeklædning i træ, klinkerne var limet op på en alm gipsplade. Som var mættet af vand, da gulvafløbet var skåret af og forsøgt tætnet med silikone

Så der var ingen form for vådrumssikring i badeværelse, hvilket har betydet råd og svamp i vægge omkring brusekabine, kloakker er heller ikke udført korrekt.

Der er kraft kabler der er samlet i væggen med kronmuffer, hvilket vel heller ikke er lovligt.

Dengang gældende isoleringskrav var nok 150 mm i ydervægge, for det fremgår af de tegninger der er godkendt fra kommunen. Men der har vi nu erfaret at der godt nok er lavet plads i væggen, men der er kun isoleret med 95 mm. Der fremgår også af tegningerne til byggetilladelsen at der skulle være 150 mm.

Da det er bevidste handlinger der ligger til grund for disse ”mangler” kan man vel godt komme efter tidligere ejer ikke. Eller hvordan står jeg i den forbindelse ?

Jeg tror det måske er selv byg fra tidligere ejer, men ved det ikke med sikkerhed.

Håber i vil kunne hjælpe mig mht. hvor jeg står og hvad jeg kan gøre, til trods fra forsikrings fravalget.

Mvh MH

 

Hej MH

Det er ærgerligt at have købt et sommerhus, hvor man så skal lave en masse arbejde.

For at kunne tegne en ejerskifteforsikring skal sælger tilbyde den og for at han kan få et tilbud på den, den, fra et forsikringsselskab skal han have fået udarbejdet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport for bygningen

En ejerskifteforsikring er i høj grad også til for sælger. Hvis en sælger har fået tilbud på en ejerskifteforsikring og den tilbydes køber, har sælger ”solgt ”eller videregivet sit 10 års sælgeransvar til forsikringsselskabet. Og det er uanset om køber vælger at tegne ejerskifteforsikringen eller ej.

Så hvis i har set/fået et tilbud på en ejerskifteforsikring fra sælger, og i har valgt ikke at tegne forsikringen står i ret skidt. Og så er mit bedste råd at tage fat i en advokat.,

Har i derimod ikke modtaget tilbud (og tilstandsrapport + elinstallationsrapport) bør i tage fat i en Byggesagkyndig, som kan gennemgå sommerhuset for fejl og skader. Disse fejl og skader kan i så henvende jer til sælger med. Det kan nok kræve en del tovtrækkeri og sikkert også advokatbistand.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden