Det var tilsyneladende et okay hotel. Holiday Inn tæt på Times Square på Manhattan. Vist nok tre stjerner. Vi var 15 fotografer på studietur for at blive inspireret af kollegers kunnen med byens lys. 

Desværre blev fotografier ikke det eneste, som vi fik studeret i gruppen. De første klager begyndte allerede efter ét døgn. Flere i gruppen havde kløende og røde bid og beklagede sig over, at myggene i storbyen virkede ekstra aggressive og giftfyldte. 

Min værelseskammerat var også hårdt ramt med lægge, der lignede noget efter et gammeldags mæslingeangreb. Jeg undrede mig. Jeg plejer at være myggemagnet, men ikke ét eneste stik havde jeg fået. På hjemrejsedagen vågnede jeg imidlertid op med et kravlende kræ på hovedpuden. En væggelus med en rødbrun mave rundet af en natlig blodsugning. Værelseskammeraten og jeg sprang op og kunne ved at sammenligne med billeder på nettet hurtigt konstatere, at dyret på puden bestemt var en væggelus. Hotelmanageren blev tilkaldt og kaldte først fundene for myg. Da en eftersøgning på ikke blot vores, men resten af rejsegruppens værelser havde tilvejebragt flere kravlende eksemplarer, gav hotelmanageren os ret, men bedyrede, at det måtte være os, der havde slæbt krybet med ind på hotellet. Så ingen erstatning at hente dér.

Ville undgå at tage væggelus med hjem fra ferien

Ventetiden i lufthavnen blev brugt på at google væggelus. Søgningen gjorde kun mine bange anelser værre.  Fik jeg først væggelus inden for mine egne vægge, så ville det efter al sandsynlighed blive både dyrt, tidskrævende og psykisk opslidende at få dem væk igen. For ikke at tale om alle de søvnløse nætter, der ventede på grund af en kravlen, kløen og kradsen henover min og familiens gennembidte hud. 

Sådan undgår du at få væggelus med hjem fra ferien

  • Stil aldrig kufferten på eller tæt ved din hotelseng, men sæt den et sted hævet over gulvet. Det sikreste sted er faktisk badekarret. Lad tøjet blive i kufferten og luk den til, når den ikke er i brug. 
  • Uanset om du har fået væggelus med i bagagen eller ej, så tjek altid kuffertens indhold, helst udendørs, før du pakker ud. Vil du være helt sikker på at dræbe eventuelle æg og væggelus, så fordel tøj og andet indhold i mindre plastikposer og frys dem mindst 72 timer ved minus 18 grader. Er din fryser meget lille, kan du leje større frysebiler og stille hele kufferten derind et par dage. 
  • Sprøjt evt. kufferter, tasker og lign. med et godkendt insektmiddel mod krybende og kravlende insekter.

Smed kuffert i fryser – og gik direkte i bad

Der var kun ét at gøre, hvis jeg skulle eliminere eller i det mindste minimere risikoen for, at de væggelus, som eventuelt havde kravlet fra hotellets seng, paneler, gulvtæppe og vægrevner ned i min kuffert, ikke skulle flytte ind i min bolig. 

Jeg ringede fra Kastrup og varskoede familien om, at der ingen knus var i vente, men derimod en hustru og mor, der ville efterlade kuffert og alt mit tøj ude i haven for så at gå nøgen ind ad bagdøren og direkte i bad. Og de gaver, som jeg havde købt på rejsen, ville først kunne åbnes efter sammen med al kuffertens øvrige indhold at have været i fryseren på minus 18 grader i mindst tre døgn. Planen blev gennemført, forhåbentlig uden naboers undrende blikke. Og ved i tillæg hurtigt at drøne i Elgiganten og købe en enorm kummefryser, så projekt nedfrysning af tøj ikke skulle tage mange uger med kun én fryseskuffe til rådighed. Kufferten selv fik en voldsom omgang med insektspray og karantæne i et par måneder ude i skuret. 

Rimelig stolt af min egen seriøse indsats sov jeg roligt de første par nætter. Indtil frygten langsomt tog bo i mine tanker. Kløede det måske lidt på mine underben og på maven under dynen? Var de små sorte nullermænd på lagenet ikke lakrids fra tæerne, men ekskrementer fra væggelus? Ti dage efter hjemkomst fik jeg på under en time ved en familiefødselsdag røde og kløende udslæt på maven og armene. Selskabet kiggede forfærdet på min hud, og jeg kunne fornemme, hvordan jeg og mine måske amerikanske væggelus var persona non-grata. 

Væggelushund inspicerede huset

Kun lidt hjalp det, at jeg kunne google mig frem til, at nogle først reagerer på væggelusbid op til tre uger efter, at biddene er sat. Jeg blev nødt til at få vished. Havde jeg trods mit nøgenstunt og fryseprojekt fået en enkelt væggelus med indenfor døren, der nu havde formeret og mangedoblet sig selv? Jeg ringede efter Buster. Én af landets to certificerede, professionelle væggelushunde, der som sine firbenede kolleger i narko- og bombebranchen kan snuse sig frem til sit mål. Også selv om der er tale om så små væggelus og æg, at de ikke kan ses med det blotte øje.

Tina Egebjerg fra Absolut-Skadedyr ankom ret hurtigt med Buster. De er et team. Buster får kun mad, når han finder levende væggelus, så dem har Tina en del af i plastikbøtter derhjemme til daglig træning. Busters specielle talent er udviklet af certificerede opdrættere og trænere. Uanset om det gælder private hjem eller hoteller, misser Buster aldrig selv den mindste væggelus. Og Buster er effektiv. Det tager kun 10 minutter at gå min toplansvilla igennem, mens jeg nervøs venter på dommen. Den bliver heldigvis: Ingen væggelus. Og derfor ingen unødvendig sprøjtning. Ingen søvnløse nætter og ikke mere kløe, når reaktionen på de gamle bid er drevet over. Spørgsmålet er så bare, om jeg fra nu af altid skal slutte en rejse af med at gå nøgen ind i entréen og i etaper lade kuffertens indhold følge med efter en længere tur i fryseren?