Spørg Bolius

Findes der LED-pærer der giver varmt lys, vi vil gerne spare men ikke have blåt lys?

Hej Bolius

Vi bor i et rækkehus på 55 m2 med fuld kælder på 55 m2 og 1. sal på ca. 40 m2. I forbindelse med totalrenovering af kælderen i 2012 og 1. sal 2014 har vi fået en belysning hovedsagelig med halogenpærer 25W og 35W - flere af dem med mulighed for at dæmpe lyset.

Ved ombygningen i 2012 valgte vi halogen- fremfor led-belysning, fordi led-belysningen var "blålig". Vi vil gerne spare på energien, og vil derfor gerne vide, om der er ledpærer, som lyser "varmt" og ikke "blåligt"? Så vil vi nemlig skifte til ledbelysning. Jeg har læst jeres artikel, men har svært ved at gennemskue, hvilken led-pærer vi skal vælge.

Med venlig hilsen

Flemming O

Hej Flemming O

Der er mange ting at kigge efter, når man skal skifte fra halogen til LED-pærer, så jeg kan godt forstå, at I er i tvivl. I første omgang skal I se på lysstyrken (Watt/Lumen), farvegengivelsen (Ra-værdien) og farvetemperaturen (Kelvin).

Hvis jeres halogen-pærer har en lysstyrke på 25 W, skal I finde LED-pærer med 250 lumen. LED-pærernes styrke måles i lumen i stedet for watt.

Farvegengivelsen er udtryk for lysets evne til at gengive farver og måles i Ra. En halogen-pære har en Ra-værdi på 99, de bedste LED-pærer har en Ra-værdi på 85-90. Det vil sige, at de er ikke helt så gode til at vise farverne som halogen-pærerne. Men hvis man finder en LED-pære med en Ra-værdi på 90, er man tæt på.

I jeres spørgsmål nævner I varmt lys og blåligt lys. Det er farvetemperaturen på lyset. En halogen-pære udsender varmt lys på 2500-3000 kelvin. En LED-pære kan fås med blåligt lys, fx 4000 kelvin, men de findes også med varmt lys. Det er niveauet på kelvingraderne, man skal kigge efter.

Det var watt, lumen, Ra og kelvin. Så skal I også se på lys-pærens sokkel, og måden den udsender lyset på. Er det en smal- eller bredstrålende lyspære. Med hensyn til dæmpning af lyset, så kan der være udfordringer. Jeg vil råde jer til at snakke med en elektriker og få hjælp her. På nogle LED-pærer står der på pakken, at de kan dæmpes, men det er ikke altid sikkert at LED-pærerens teknik passer sammen med den lysdæmpnings-installation, man har. Når en LED-pære dæmpes skal man være opmærksom på, at de fleste kun dæmper i lysstyrken. Lyset bliver ikke varmere i farven, som lyset fra en halogen-pære gør, når den dæmpes.

Så jeg vil råde jer til at finde nogle LED-pærer, som lever op til den lysstyrke, farvegengivelse og farvetemperatur, som I ønsker. I kan købe en eller nogle få pærer og teste hvordan lyset virker i rummet. I kan eventuelt starte med et test rum, f.eks. et birum, og så vænne jer til lyset, og ud fra det planlægge, om det er i hele huset, I vil skifte, eller det kun er nogle rum.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mette Hvass, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden