1. Vælg den rigtige lysstyrke

En gammeldags glødepæres lysstyrke bliver målet i watt, og LED-pærers lysstyrke bliver målt i lumen. Hvis du udskifter en lyskilde til en mere energirigtig lyskilde, skal en 60 watts glødepære fx erstattes af en 800 lumen LED-pære.

Tilpas lysstyrken til funktionen, og husk, at vores behov for lys stiger med alderen. I de fleste tilfælde har en 60-årig brug for 15 gange mere lys end en 10-årig.

2. Tjek farvegengivelsen

Se på lyspærens evne til at gengive farver. Det er vigtigt med god farvegengivelse fx over spisebordet, i badeværelset eller ved kunstværker.

Farvegengivelsen måles i 'Ra'. Jo højere Ra-værdi, jo bedre farvegengivelse. På steder, hvor farvegengivelsen er vigtig, skal du gå efter en Ra-værdi på 97-99. Dagslysets evne til at gengive farver er Ra 100. En traditionel glødepære har en Ra-værdi på 99 Ra.

3. Vælg lysfarven med den 'rigtige' Kelvin

Kelvin (eller blot "K") er et mål for lysfarve eller lysets 'temperatur'. En høj K-værdi betyder koldt, blåligt lys, og en lav værdi giver varmt, rødligt lys.

Vælg lys med høj K-værdi til praktiske formål. Dog helst ikke højere end 4.500, da det ellers kan give en meget klinisk stemning.

Hvis du vil have varmt og hyggeligt lys, skal du købe en lyskilde på omkring 3.000 Kelvin.

En traditionel glødepære har en farvetemperatur på omkring 2.700 Kelvin. Stearinlys ligger på omkring 2.000 og dagslys på ca. 6.000 Kelvin.

4. Brug lyset forskelligt

Tilpas lysstyrke, farvegengivelse og lysfarve til den funktion, lyset skal bruges til. Brug lyset til at skabe ordentlige arbejdsforhold, stemning eller til at finde rundt i dit hjem. Tilpas lysets kvaliteter til husets indretning og husk at ændre lyset, når indretningen ændres.

5. Vælg de bedste pærer til prisen

Du kan gå på jagt efter LED- eller sparepærer med høj Ra-værdi og lavt kelvin-tal - de er dog ofte relativt dyre sammenlignet med tilsvarende lyspærer uden samme kvaliteter.

Køb halogenpærer, hvor du gerne vil have en mere korrekt farvegengivelse end LED- og sparepærer kan levere. Vælg evt. den marginalt mere strømbesparende 'Krystal'-pære.

Tjek evt. test af pærer. Forbrugerrådet Tænk har bl.a. lavet en test af LED-pærer, der jævnligt bliver opdateret.

6. Lyspærer skal passe til lampen 

Brug aldrig lyspærer med højere watt end det, der er angivet på lampen. Du risikerer, at pæren springer, og lampen ødelægges.

Hvis du udskifter en glødepære til en anden type pære, skal du være opmærksom på, hvordan pæren fordeler lyset. Nogle typer sender fx kun lyset nedad, og det kan give problemer, hvis lampen er designet til en lyskilde, som sender lys i alle retninger.

7. Brug ikke LED- og sparepærer med eksisterende lysdæmpere

Anvend ikke LED- og sparepærer sammen med eksisterende lysdæmperinstallationer, som kun er beregnet til glødepærer. LED- og sparepærer er opbygget på en helt anden måde end konventionelle glødepærer, og du risikerer, at de brænder sammen og/eller ødelægger lysdæmperen.

Der findes dog LED- og sparepærer, som via særlige kredsløb virker med lysdæmpere. Vær dog opmærksom på, hvordan lysets karakter ændrer sig, når det dæmpes. En traditionel glødepære giver et varmere lys, når den dæmpes, det er ikke altid på samme måde tilfældet med LED- og sparepærer.

8. Køb kun pærer med godt lys

Køb aldrig et større antal lyspærer, før du har kontrolleret, om du er tilfreds med lyskvaliteten. Der er mange faktorer at tage hensyn til, når du udskifter lyspærer. Så test, om en pære passer til lampen og funktionen, inden du køber flere.

9. Gem kvitteringen, når du køber lyspærer

Lyspærer kan købes i lyskilde- og lampeforretninger, supermarkeder, byggemarkeder og på internettet. Gem altid kvitteringen, når du køber LED- eller sparepærer.

Prisen er ofte høj, men lyskvaliteten svingende - og den forventede levetid overdrives ofte på pakken. Så skulle lyskilden brænde ud længe inden ventet, bør du ifølge Forbrugerrådet kunne kræve afslag i prisen eller en ombytning. Flere steder er det også muligt at bytte lyspæren, hvis lyskvaliteten ikke svarer til forventningerne.

10. Hold dig opdateret

Få uddybende information og opdateret viden og gode råd om lyspærer på sparenergi.dk.

Lamper og pendler: Lys over dit spisebord