1. Lysstyrke

Glødepærens lysstyrke bliver målet i watt og LED-pærers lysstyrke bliver målt i lumen. Hvis du udskifter en lyskilde til en mere energirigtig lyskilde skal en 60 watts glødepærer fx erstattes af en 800 lumen LED-pære. Tilpas lysstyrken til funktionen og husk at vores behov for lys stiger med alderen. I de fleste tilfælde har en 60-årig brug for 15 gange mere lys end en 10-årig.

2. Farvegengivelse

Se på lyspærens evne til at gengive farver. Det er vigtigt med god farvegengivelse fx over spisebordet, i badeværelset eller ved kunstværker. Farvegengivelsen måles i 'Ra'. Jo højere Ra-værdi, jo bedre farvegengivelse. På steder hvor farvegengivelsen er vigtig, skal du gå efter en Ra-værdi på 97-99. Dagslysets evne til at gengive farver er Ra 100. En traditionel glødepære har en Ra-værdi på 99 Ra.

3. Lysfarve

Kelvin (eller blot "K"), som er et mål for lysfarve eller lysets 'temperatur'. En høj K-værdi betyder koldt, blåligt lys, og en lav værdi giver varmt, rødligt lys. Vælg lys med høj K-værdi til praktiske formål. Dog helst ikke højere end 4.500, da det ellers kan give en meget klinisk stemning. Hvis du vil have varmt og hyggeligt lys, skal du købe en lyskilde på højst 3.000 Kelvin. En traditionel glødepære har en farvetemperatur på omkring 2.700 Kelvin.

4. Lyspæren og lysets funktion

Tilpas lysstyrke, farvegengivelse og lysfarve til den funktion, lyset skal bruges til. Brug lyset til at skabe ordentlige arbejdsforhold, stemning eller til at finde rundt i dit hjem. Tilpas lysets kvaliteter til husets indretning og husk at ændre lyset, når indretningen ændres.

5. Energibesparende lyspære

Du kan gå på jagt efter LED- eller spare-pærer med høj Ra-værdi og lavt kelvin-tal - de er dog ofte relativt dyre sammenlignet med tilsvarende lyspærer uden samme kvaliteter. Køb halogenpærer, hvor du gerne vil have en mere korrekt farvegengivelse end LED- og sparepærer kan levere. Vælg evt. den marginalt mere strømbesparende 'Krystal'-pære.

6. Lyspærer skal passe til lampen 

Brug aldrig lyspærer med højere watt, end det der er angivet på lampen. Du risikerer, at lyspæren springer og lampen ødelægges. Hvis du udskifter en glødepærer til en anden type lyskilde, skal du være opmærksom på, hvordan pæren fordeler lyset. Nogle typer sender fx kun lyset nedad, og det kan give problemer, hvis lampen er designet til en lyskilde, som sender lys i alle retninger.

7. Lyspære og dæmper-installation

Anvend ikke LED- og Sparepærer sammen med eksisterende lysdæmperinstallationer. LED- og Sparepærer er opbygget på en helt anden måde end konventionelle glødepærer, og du risikerer, at de brænder sammen og/eller ødelægger lysdæmperen. Der findes dog LED- og Sparepærer, som via særlige kredsløb virker med lysdæmpere. Man skal dog være opmærksom på, hvordan lysets karakter ændrer sig, når det dæmpes. En traditionel glødepære giver et varmere lys, når den dæmpes, det er ikke på samme måde tilfældet med LED- og sparepærer.

8. Køb kun, når du er tilfreds

Køb aldrig et større antal lyspærer, før du har kontrolleret, om du er tilfreds med lyskvaliteten. Der er mange faktorer at tage hensyn til, når du udskifter lyspærer. Så test, om en pære passer til lampen og funktionen, inden du køber flere.

9. Hvor køber du din lyspære? 

Lyspærer kan købes i lyskilde- og lampeforretninger, supermarkeder, byggemarkeder og på internettet. Gem altid kvitteringen, når du køber LED- eller sparepærer. Prisen er ofte høj, men lyskvaliteten svingende - og den forventede levetid overdrives ofte på pakken. Så skulle lyskilden brænde ud længe inden ventet, bør du ifølge Forbrugerrådet kunne kræve afslag i prisen eller en ombytning. Flere steder er det også muligt at bytte lyspæren, hvis lyskvaliteten ikke svarer til forventningerne.

10. Hold dig opdateret

Få uddybende information om både lyspærer samt opdaterede lister over produkter på det danske marked på Energistyrelsen.dk.

Lamper og pendler: Lys over dit spisebord