Spørg Bolius

Fugen repareret med cementmørtel - burde jeg have brugt kalkmørtel?

Hej Bolius,

Vi købte sidste år en murermestervilla fra 1920'er. Her i sensommeren opdagede vi enkelte fuger under vinduer/hoveddøren, som trængte til at blive lappet. Af familie fik jeg råd om, at det var nemt selv at fikse og de hjalp endda med cement-mørtel til formålet (de ejer selv et hus fra 1970'erne). Så med krum hals har jeg fået lappet fugerne i går.

Efterfølgende (samme aften) har jeg læst nærmere om fugning (burde havde været den omvendte rækkefølge) og faldt over, at en cement-mørtel ikke er velegnet til gamle huse. Specifikt at den er en meget dårlig løsning hvis huset er muret med kalkmørtel. Ud fra billeder/beskrivelserne på internettet, formoder jeg, at vores hus er muret med kalkmørtel.

Så derudover påtænker jeg, at vil jeg fremadrettet skal bruge kalkmørtel og jeg har derfor kigget på udvalget. Jeg har dog svært ved at gennemskue hvor "hvidt" fugerne bliver, hvis jeg køber en færdigblandet kalkmørtel. Der er mulighed for at købe indfarvet kalkmørtel, men umiddelbart henvender indfarvet produkter sig til pudsede huse/hvis man skal pudse en facade.

Så mine spørgsmål:

1) Har jeg ret i, at fugerne er lavet af kalkmørtel (se billederne)?

2) Hvis ja: Udover det æstetiske ikke er helt i bogen, kan lapningen med cement-mørtel enkelte steder gå an på en hus, hvis fugerne er af kalkmørtel? Eller skal jeg hurtigst muligt i gang med at fjerne cement-mørtlen og erstatte den med kalkmørtel?

3) Ud fra billederne, kan I sige om fugerne har en normal kalkmørtel-farve eller om de tidligere ejer muligvis har købt en farvet mørtel?

På forhånd tak.

Mvh Jonas

Hej Jonas

Du har stor tillid til, hvad jeg/vi kan se ud fra nogle billeder.

Det er ud fra en generel betragtning korrekt, at du bør bruge svage mørtler, såsom kalkmørtler til at udbedre fuger, murværk mv. på dit hus fra 1920.

Men, at du har brugt lidt cementmørtel her og der, burde ikke betyde det store her.

Ad.1)
Jeg kan ikke garantere noget, men jo, det kunne godt ligne ældre mørtel, og dermed en kalkmørtel.

Ad. 2)
Svaret på ovenfor.

Ad. 3)
Det ligner bare en alm. ældre mørtel, med noget bakkesand. Farven kan også skyldes olie eller lign. fra bundkarmen over.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden