Spørg Bolius

Renovering, hvordan finder vi den rigtige type mørtel til fugerne - både byggeteknisk og farvemæssigt?

Hej Bolius

Vi skal omfuge vores 1923’er villa og har brug for kyndig rådgivning ift valg af fuge. Vi har set mange eksempler, hvor det bliver for gråt eller hvidt. Vi ønsker den orig. lyse og lidt varme fuge. Kan I anbefale hvilken vi skal bruge? Har vedhæftet foto af vores hus. Jeg har en reference på det look, som vi gerne vil opnå, som jeg også kan fremsende.

På forhånd tusind tak. 
Rune

Hej Rune

Sikke et fantastisk flot hus. Og dejligt at høre, at I ønsker det bedste for dette fine gamle hus.

Som tommelfingerregel skal I jo bruge den samme mørteltype igen, som huset er opmuret i. Man kan hakke en stump af fugen ud og sende den til analyse hos eksempelvis Teknologisk Institut. På den måde kan få at vide hvilken mørtel der er brugt, og dermed kan I bruge den samme eller en lignende til jeres hus.

I skal nok holde jer fra de cementholdige mørtler, hvis I vil undgå de grå fuger. Og det tror jeg også kun ville passe fint til jeres hus. Altså at I vælger en hydraulisk kalkmørtel, såsom en juramørtel KKh 20/80/475. 

Men det bedste I kan gøre er, at få lavet nogle mørtelprøver. Brug gerne lidt penge på at få en murer til at lave tre-fire prøver på bagsiden af huset. Her kan de kradse en 3-4 skifter ud omkring en 3-4 mursten. Og så kan I prøve med lidt forskellige mørtler, holdt op imod den gamle fuge.

Her kan I også få afklaret hvordan I gerne vil have fugernes overflade til at se ud. Skal de trykkes ind, eller skal de være helt plane med murstenene. Skal fugerne trykkes med træpind, (ru overflade) eller skal de trykkes med jernkugle, (glat overflade).

Vær desuden opmærksom på, at mange murere kan finde på at fylde skår og huller i murstenenes kanter med mørtel. Og det ser ikke pænt ud, da man får nogle meget ujævne og brede fuger. Dermed bliver huset også mere gråt end rødt.

Sidst men ikke mindst, skal I have afklaret afrensningen. Murværkets flotte røde farve kan nærmest ødelægges, hvis ikke mureren er god til at rense murværket grundigt løbende.

Kig gerne efter dygtige håndværkere (og rådgivere) på Center for bygningsbevarings hjemmeside: Bygningsbevaring

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden