Spørg Bolius

Fuger skal repareres/skiftes - skal vi beholde den tilbageliggende fuge?

Til Bolius

Vi har murbier og overvejer derfor at fuge huset om. Overvejelsen går på, om vi skal lægge fugen ud eller bevare det oprindelige udtryk.
Vi har hørt, at man skader murstenene ved udkradsningen og tænker derfor, at en fuld fuge vil beskytte muren bedre fremover.
Men vi mangler noget viden om praksis i forhold til omfugning af 60’er-huse

Mvh Dorte 

Hej Dorte

Facadens karakter og dermed husets udtryk vil ændre sig markant hvis i lægger fugen ud i niveau med stenen, så det er et spørgsmål om at bevare husets og facadens lette karakter - som de tilbageliggende fuger giver.

Hvis der fuges med "skrabefuge" altså så fugen udfyldes og ligger plant med murstenens forkant, betyder det at facaden kommer til at fremstå med større og "tungere" flader, og huset får så en anden karakter, bliver tungere og mere bastant.

Det  er værd at være opmærksom på at fugerne i murværk,  både farve og udformning har meget stor betydning for både murens og hele husets karakter.

Så da huset med de store ubrudt murede flader blev bygget har man bevidst valgt de tilbagetrukne fuger for at give bygningen et "lettere" udtryk.

Der kan derudover være byggetekniske forhold der har betydning for valg af fuge, men de vigtigste er at sikre fugerne udføres af den samme mørteltype som de eksisterende fuger.

Læs mere her: Fuger i murværk 
og her: Reparation af mørtelfuger i murede facader 

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden