Spørg Bolius

Fugerne smuldrer og falder ud, kan vi gøre byggefirmaet ansvarlig?

Hej.

Vi byggede hus i 2011 og oplever nu, at fugerne på vestgavlen smuldrer/falder ud. Det er ikke i selve gesimsen, men lige under. Vi læste om en lignende sag, som I besvarede sidste år, men vi blev dog ikke helt klar over, hvordan vi bedst forholder os nu.

Kan vi gøre bygherren ansvarlig her? Eller er det bare noget, som vi må forvente kan ske? Vi synes bestemt, at det er alt for tidligt med sådan en skade. Der er tegnet en byggeskadeforsikring, men umiddelbart tænker vi ikke, at denne skade er dækket her.

Har I nogle gode råd til os?

Venlig hilsen

Britta og John

Hej Britta og John

Først og fremmest mener jeg, at I skal melde skaden til hhv. byggefirmaet og derefter til Byggeskadeforsikringen, hvis entreprenøren forsøger at trække uden om.

Som udgangspunkt har I som forbrugere 10 års reklamationsret efter alm. 10 års forældelsesregler.

Byggeskadeforsikringerne kan godt lide at dække sig ind under ”væsentlige skader”-begrebet, og vil måske mene, at der her ikke er tale om væsentlige skader. Det mener jeg dog, der er.

Skaden her (og tak for billedet) skyldes med største sandsynlighed slagregn, der blæses ind oppe under vindskede-tagstenene, og derfra videre ind i murværket under. Der er enten ikke lukket tæt nok under de yderste tagsten (altså mellem selve murværket og tagstenene), eller på anden måde lukket tæt med undertag, der kunne ”gribe” denne slagregn.

Skaderne vil kun forværres over de kommende år i takt med, at murværket bliver mere og mere åbent (afskallende fuger mv.). Skaderne udvikles meget i vintre med kraftige og længerevarende frostperioder.

Jeg håber, I kan bruge svaret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden