Spørg Bolius

Fugt i murværk over sokkel - hvad er årsagen og dækker forsikringen?

Hej!

Vi købte i sept. 2018 et hus fra 2005. Vi opdagede efter noget tid nogle fugtplamager udvendig på murværket, som ikke var omtalt i tilstandsrapporten. Vi tænkte derfor, der sikkert ikke var noget i vejen, men de er der endnu, og det bekymrer os. Det ligner noget fugt, der trækker op i muren, og det er på en væg ved terrassen samt ved garagen. Jeg har vedhæftet fotos af det.

Hvad tænker I, det kan være?

Hvis det er en skade/fejl, der skal udbedres, er det så vores husforsikring eller ejerskifteforsikringen, vi skal kontakte?

Vores ejerskifteforsikring er lige gået konkurs, har vi fået mail om, så skader skal meldes senest her i forsommeren, så vi vil gerne tilsikre, at det pludselig ikke er noget, vi kan få dækket.

Vi har fra nabo hørt, den tidligere ejer har været bekendt med det, men har intet skrevet i papirerne om det.

Tak.

Mvh. Heidi

Hej Heidi

Der kan være forskellige årsager til disse opfugtninger; men jeg tror, det bliver svært at få hjælp til det, via enten ejerskifte- og/eller husforsikringen.

Husforsikringen tager sig kun af pludselige skader (og skader, som giver større risiko for følgeskader end det der). Det samme gælder lidt ejerskifteforsikringen, da de formodentlig blot vil mene, at der er tale om alm. opfugtning af murværk, som nemt kan løses med simple tiltag – som koster under 5.000 kr. hvilket er bagatelgrænsen og selvrisikoen.

Mit bud/gæt er, at det kun ses på denne ydervæg, som peger mod syd og/eller vest. Det har regnet og regnet i denne vinter (igen igen), og det betyder kraftigere opfugtninger af murværket. Dernede ved soklen virker det ellers gode udhæng ikke rigtig, og dermed kommer der en masse fugt ind på murværket.

Murværk er mere åbent, end man lige går og tror, og der kan presses vand ind igennem fugerne ved vedvarende regn og i kombination med kraftigere vind – hvilket som sagt nærmest definerer vejrforholdene i denne vinter.

Jeg giver her en række forskellige årsager og udbedringsforslag:

  • Murstenene er muligvis bare våde/opfugtet efter denne vinter, og vil tørre ud, så snart solen og varmen vinder ind.
  • Der mangler ventilationsåbninger i murværket, også kendt som udkradsede studsfuger. Ca. hver 3. eller 4. lille lodrette studsfuge mellem stenene kradses/bores ud, så luften kan affugte murværket indefra. Man sætter et lille net i, så der ikke kommer dyr ind, (mus, insekter mv.). Hullerne kan ydermere dræne murværket, (lukke vand ud af murværket) i voldsommere tilfælde.
  • Der kan være fejl på sokkelpudsen, som måske er pudset helt op til murstenene. Mellem soklen og den nederste række mursten, ligger der en fugtspærre, som skal beskytte murstenene imod fugten nede fra fundamentet. Den er der med 99,8 % sikkerhed. Men nogle gange pudses soklen helt op til stenene med det yderste lag sokkelpuds, hvormed der dannes en lille ”fugt-bro” mellem sokkelpudsen og murstenene, hvilket giver den slags opfugtninger, som vi ser på billedet.
  • Sidst, men ikke mindst, kan der være andre fejl på fugtsikringen mellem soklen og murværket. Her kan udbedringen godt koste mere end 5.000 kr. og være dækket af ejerskifteforsikringen. Man kan undersøge det ved, at man tager en sten eller to ud nederst, og lader en fagperson kigge ind.

Jeg håber, svaret kan bruges. Ellers må I som sagt lade en fagperson kigge ind.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden