Spørg Bolius

Fugt og skimmel i nyistandsat bindingsværkshus - hvad gør vi og dækker forsikringen?

Hej,

Vi købte et hus for snart 2 år siden, hvor husets facade er bindingsværk (ny-istandsatte vægge fra inderst til yderst for 10 år siden).

Vi fandt ud af at huset har problemer:

- Der er områder med massiv skimmelvækst på gipspladerne inde bag bindingsværket.

- Hulrummet bag facaden har ikke afløb for fugt, er uventileret, og bundremmen er rådden flere steder rundt om huset (råd, hvid tømmersvamp, overfladeråd, rådborebiller).

- Bindingsværksværkets træsamlinger er mange steder udført med søm og skruer og beslag som ruster.

- Tavlerne i bindingsværket er holdt på plads med søm ind i træværket.

- Tømmeret som er brugt, er fyr. Nogle steder ser det ikke ud til at være trykket. Det er heller ikke lavet med bygningstræ.

- Husets indeklima har konstateret skimmel i en grad der skal udbedres. (dette punkt er ejerskifteforsikringen ved at finde en plan for at udbedre, men de andre punkter vil de ikke kommentere).

- Dampspærren er utæt ved karme / forfrakontakter.

- Tagkonstruktionen har tagpap på brædder, spær, 150mm isolering, hygrodiode, 25mm forskalning, og gipsplader. Ingen ventilation. Vores rådgiver mener denne konstruktion er ulovlig.

Det er bindingsværket, som udgør den bærende konstruktion.

Mit spørgsmål er: Kan vi forvente at ejerskifteforsikringen dækker flere forhold end skimmel i boligen?

Mvh Karsten

Hej Karsten

Det afhænger helt af, hvilken type ejerskifteforsikring der er tegnet, herunder bl.a. om den er tegnet med udvidet forsikring. Desuden er forsikringsbetingelserne forskellige fra selskab til selskab. Ejerskifteforsikringen dækker udbedring af skjulte skader, som er opstået før køber overtager boligen. Skimmelsvamp betragtes som en følgeskade, dvs. betinget eller opstået som følge af fejl og mangler i konstruktioner. Din beskrivelse af ydermurens tilstand kombineret med din beskrivelse af opbygningen af indvendige overflader sandsynliggør jo meget klart de primære årsager til dannelsen af skimmelsvamp og der forestår derfor, udover fjernelsen af angrebne materialer, en større renovering med korrekt genopbygning af ydervæggen fra yderst til inderst, hvis risikoen for en gentagelse skal ilimineres. Og det skal den naturligvis. Om forsikringen vil være med til eller er forpligtet på at dække den del afhænger som sagt af forsikringstypen, de tilknyttede forsikringsbetingelser og selskabets indstilling til medvirken i udbedringen af de årsagsrelaterende konstruktionsfejl

Se mere her: Ejerskifteforsikring
og her: Husforsikring

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Frants Frandsen, arkitekt

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden