Spørg Bolius

Fugt og skimmel ved kældervægge

Vi har konstateret fugt og skimmel ved bunden af kældervægge.

I forbindelse med renovering af kælder blev gamle paneler og flamingo fjernet fra kældervægge, gammel puds og maling blev fjernet, og der blev pudset op med kalkmørtel.

Der er installeret Duka ventilation, og væggene er blevet malet med silikatmaling. Alt har været godt, indtil vi lagde Lip selvnivellerende spartelmasse på gulvet.

Gulvet er mørkere i kanterne ved væggen, som om det ikke kan tørre ved væggene. Jeg har også lavet plastikpose- prøve ved gulvene inden gulvspartel, og der var ingen fugt på posen.

Huset er mit barndomshjem, og har aldrig haft fugtproblemer, og har endda haft væg til væg tæppe på.

Vh Martin

Hej Martin
 
Jeg hører ofte, at folk mener at deres kælder er tør. Og det er den jo reelt også, når der ikke ses blankt vand nogen steder.
Men der vil altid være fugt i kældergulve og -vægge i ældre huse, og denne fugt i selve betonen, kommer så nogle gange lige til udtryk igennem lidt sarte bygningsdele, såsom spartlede gulve. Nogle gange kan man endda se disse fugtdannelser/-plamager igennem klinker, microcement og andre belægninger.
 
Nu nævner du ikke husets alder, men er det ældre end 1970 er der formodentlig blot tale om en smule fugt i betonen. Det er bestemt ikke usædvanligt at der ses størst fugtbelastning i hjørnet mellem gulvene og væggene.
Hvis det ikke er mere end det der, skal du ikke bekymre dig. Men man kan sige, at det fortsat er årsagen til, at du/I ikke skal stille ting direkte op ad væggene mv.
 
Mit bedste råd er, at I kontakter en uvildig byggeteknisk rådgiver, som kan hjælpe jer med at undersøge det nærmere, og give jer ro i sind.


Held og lykke med det. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden