Spørg Bolius

Porøs puds og løs maling selv om kælderen er ikke fugtig - hvad er årsagen og hvad gør jeg ved det?

Hej Bolius

Jeg skriver angående nogle bekymringer ved min datters hus.

Jeg har tiltagende problemer med porøse kældervægge, hvor puslag bobler ud og skalder af.

Der er ikke tegn på fugt i kælderen, ej heller dårlig lugt. I pågældende rum er der en affugter kørende og ydervæggen ligger under en stor overdækket terasse. Væggen blev ved køb for 5 1/2 år siden renset af og pusset op, nu er der igen tiltagende problemer. Fugten i væggen, hvor den bobler, er målt til 38... Væggen ligger frit i rummet ( ikke dækket med noget...).

Væggen bobler ikke op nederst ved gulvet, jeg vurder nærmere at det er i niveau med udendørs jordhøjde.

Det er vigtigt at få en viden om hvad det evt kan skyldes? og hvad man måske kan gøre ved det.

Jeg har hørt, at porøse vægge kan skrabes rene og at "noget" kan smøres på inden væggen igen pusset op. Hvad kan det "noget" være og kan det anbefales?

Venlig hilsen Gunhild S

 

Hej Gunhild S

Der er ingen tvivl om at de afskallede og udbulede områder skyldes fugt. Fugt i en kælder i et ældre hus er ikke unormalt, og så længe man ikke lukker overfladen med en plastikmaling eller lignende, og dermed lukker overfladen så fugten ikke kan trænge ud, så kan man komme langt med at opvarme og ventilere kælderen.

I nogle tilfælde er fugtpåvirkningen dog så stor, at det gør mere skade på kældervæggen. I det tilfælde skal kældervæggen sikres udefra, så fugten ikke kan trænge igennem. Det er et større projekt, men er i nogle tilfælde den bedste løsning.

I skal kontakte en fugt- eller byggesagkyndig og få lavet en undersøgelse af kældervæggen. Herefter kan de afgøre hvilken løsning der er den bedste.

Bliv klogere på fugt i kælderen i vores artikel her:Fugt i kælderen

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden