Spørg Bolius

Kælder i ældre hus - hvordan får jeg pæne vægge og godt indeklima?

Hej Bolius

Jeg har et gammelt rækkehus fra 1874 med en fuld kælder. Jeg har lige fået pudset mine kældervægge op og ønsker nu at der skal gøre noget ved dem så de bliver pæne og mere glatte.
Jeg har to forskellige løsninger jeg overvejer. Men jeg er rigtig meget i tvivl om hvilken jeg skal vælge.
Her kommer de to løsninger:
1- Filtse væggene med tyndpudsmørtel. Dette var for at få en pæn beige farve jeg selv kan væge og for at få et finere resultat end alm gråt puds. Der står det kan bruges både inde og ude,
MEN jeg er meget bekymret for indeklimaet i kælderen når man bruger det produkt. Er det godt for kælderen og for mig og min datter som der skal opholde sig i kælderen ofte?
2- Spartle, grunde og male kældervægge med kældermalings sæt til kældervægge?

Fordele/ulemper ved begge løsninger?
Jeg er i syv sind over det og det lader til at ingen af min håndværkere rigtig ved noget om hvad der er bedst.

På forhånd mange tak Mvh Estella

Hej Estella 

Kældere er en svær størrelse. Der kan være stor forskel fra kælder til kælder, herunder hvor fugtplaget de er. Men når huset er fra 1847 er der stor sandsynlighed for at der er en del fugt i både gulve og vægge.

Derfor anbefaler man også altid de sikre løsninger, som handler om overfladebehandlinger med diffusionsåbne materialer så fugten kan komme ud.

Derfor overordnet hælder jeg mest til vægbehandlinger med mørtel, (indfarvet). Om det nævnte produkt  tyndpudsmørtel så er diffusionsåben nok, må du hellere høre producenten om. Og det kommer også igen an på HVOR fugtige væggene er.

Vægmalinger som er “beregnet” til kældere er diffusionsåbne, men ofte ikke nok. Og der ses ofte problemer med den slags simple behandlinger.

Mit bedste råd er, at du hyrer dig en uvildig byggesagkyndig med forstand på kældere, som kan rådgive dig nærmere om diverse løsninger.

Jeg håber I kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden