Spørg Bolius

Hvilken type maling kan vi bruge i kælderen?

Kære Bolius
Vi købte for 1 år siden, en høj hjørne stue lejl.i kbh. Det tidligere kælderrum er for ca 15 år siden inddraget til beboelse.
Det var eneste rum, som var helt nymalet ved overtagelsen. Det burde vi dengang ha undret os over. Der var flere steder hvor “puds” sad meget løst. Der var hult bagved når man bankede på det. Vi skrabede det løse af og spartlede med letspartel ovenpå. Der er gulvvarme, god loftshøjde, vindue og en åben trappe op til stuen.
Møbler som står op af væg, giver “pletter” på væggene.
Vores problem er at pudsen/væggene revner, krakkelere, falder af i større stykker. Vi malede væggene med Silvanol vægmaling glans 5, men ved ikke hvad der før er malet med. En fra byggemarkedet anbefalede denne vægmaling.
Har vi brugt det forkerte?
Hvad kan vi gøre?
Skal vi skrabe alt det løse af og slibe overgangene?
Skal vi få nogen til at sandblæse væggene?
Hvad skal vi så male med?

Har virkelig brug for gode råd.
Hilsen Frederik
 

Hej Frederik

Jeg kan undre mig over at en kælder er godkendt til beboelse. Dette plejer kun at ske, hvis gulvet i kælderen ligger i samme niveau med terrænet udenfor.

Og grunden til man ikke godkender kældre til beboelse er bla. pga fugt. Alle kældre er fugtige, også nye. Ydervæggene er under konstant fugtpres fra jorden omkring og væggene får aldrig mulighed for at tørre idet de netop er nede i jorden og ikke oppe i det fri. Som ydervægge normalt er.

Væggene vil altid være lidt fugtige og derfor skal male med en meget diffusionsåben maling. Hvis det er muligt, kunne i kalke væggene, der er i kalk også lidt desinficerende, som netop kan hjælpe lidt til med at holde skimmelsvampen væg. For at kalke skal alt gammel maling af og så kan man kalke væggene, I kan også anvende en silikatmaling som er meget diffusionsåben. Det i skal tænke på er, at der kommer fugt udefra og ind. Og den skal kunne komme væk, det kan den ved en diffusionsåben maling.

I skal holde møbler fra væggene, så der er ventilation. De pletter i oplever, der hvor møblerne står op ad væggen er skimmelsvamp.  I skal sørge for god ventilation af rumme og for at have varme på, gerne rigelig varme.

Som nævnt, er fugt en af årsagerne til man ikke må have beboelse i kælderen, andre årsager er radon, og sikkerhed for redning ved brand.

Måske skulle i tage kontakt til en byggeteknisk rådgiver/byggesagkyndig som ville kunne hjælpe jer.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden