Spørg Bolius

Fugtig sokkel, skyldes det flisebelægningen?

Hej Bolius

Vi har nyt hus fra 06/2019. Da vi fik lagt belægning og have blev vi ikke gjort opmærksom på fra entrepenøren som anklage det, at man enten skulle have 15 cm fri sokkel eller 15 cm afstand til sokkel for at undgå fugt på sokkel. Så nu har vi 5 cm fri sokkel og måske 2 cm afstand til sokkel. Resultat er at på vestsiden som har fået mest regn der er sokkel fugtig og man kan også tydelige se en anden farve på mursten de første tre rækker op. Desuden nær det regner meget ligger der sig ofte en større vandpyt på grænsen ca 2-2,5 m fra hus væggen (belægning er 1,2 m).

Kan vi løse det på andre måder end at justere enten ud eller ned på fliserne? Hvis vi gør det vil det visuelt enten ikke passe med resten af belægningen eller også ville det gælde alt belægning rundt om huset. Desuden vil det give et fald ned mod huset fra resten af grunden. Kan man evt grave et dræb ned eller er det en meget dyr løsning. Gode input modtages meget gerne

Mvh Klaus

Hej Klaus

Nej, det kan jeg godt se ikke er så godt. Det er alligevel voldsomt, med den opfugtning. På trods af, at der er lidt sokkel.

Men som jeg måske lige kan ane på jeres billede, så er der heller ikke noget udhæng på taget her, og det betyder også meget. (Måske er det gavlen).

Normale anvisninger beskriver min. 10 cm sokkelhøjde ved murstenshuse, og min. 15 cm ved træbeklædninger eller lign.

SBi har lavet en fin rapport om emnet, som beskriver hvor vigtigt det er at fugtsikre murværket og soklen – og med de stigende mængder af kraftigere regn, er denne regel mere vigtig end nogensinde.

Prøv at læs denne rapport fra SBi, som udover at forklare behovet for fugtsikre sokler, også kommer med gode råd og idéer til udformning af belægninger og terræn omkring husene.
Niveaufri adgang under hensyntagen til forventede klimaændringer

Det er lidt vigtigt at I relativt hurtigt får gjort noget ved dette, da misfarvningen godt kan blive permanent.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden