Spørg Bolius

Nye fliser lagt helt op til huset, kan det betyde mere fugtig sokkel?

Hej Bolius

Efter at vi for et par uger siden fik lagt fliser omkring vores hus, er soklen begyndt at fugte op på de nederste ca. 20 cm, så snart det er blot en smule fugtigt i vejret. Entreprenøren har lagt fliserne helt ind til huset. Jeg spekulerer på, om der skulle have været 10-15 cm med skærver ind mod huset? (Der er kælder under huset). Jeg kan dog ikke forstå, at soklen også fugter op ad trappen. Jeg har ikke bemærket det før.

Venlig hilsen

Mona K

Hej Mona

Med fast belægning direkte op ad huset/soklen, vil der helt naturligt være mere fugt.

Vandet/fugten kommer primært fra opsprøjt, og så det faktum, at både jord/grus og fliserne vil holde lidt på fugten, og dette vil så også blive afgivet til sokkelpudsen.

En stor fejl på faste belægninger vil være, at der ikke er et veldefineret fald på belægningen væk fra huset. Er belægningen vandret eller værre med bagfald ind mod huset, vil det give stor fugtbelastning af soklen (og kælderen).

Normalt taler man om 3 % fald på belægningen i de første 3 meter ud fra huset, hvilket er mere, end man lige regner med.

Ofte kan sokkelpudsen sagtens tåle denne opfugtning, men det er klart, at det påvirker den samlede levetid på længere sigt.

Sokler og særligt sokkelpudsen har man længe kaldt et ”offerlag”, fordi det erfaringsmæssigt bare ikke holder lige så længe som eksempelvis murværk eller facadepuds.

Det gode ved skærver og andre stenbed er at:

  1. Der er mindre opsprøjt
  2. Hurtigere dræning
  3. Mere luft til sokkelpudsen, som den bedre og hurtigere kan tørre ud igen.

Sokkelpudsen kan som sagt godt tåle det, (så kan man diskutere udseendet af den våde sokkel, evt. med fugtplamager), men hvis sokkelpudsen så er i berøring med mursten eller andre bygningsdele, kan sokkelpudsen godt virke som en væge, der kan trække fugt op i mursten, facadepuds mv. Så dette skal man være obs på.

Læs gerne denne fine anvisning fra SBi om emnet: Niveaufri adgang under forventede klimaændringer

Eller Byg-erfa om vandbelastede sokler.

Læs også mere her: Tjek husets sokkel

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden