Spørg Bolius

Gamle vinduer, bedre energi- og støj isolering - Optoglas eller forsatsvindue?

Kære Bolius,

Jeg vil gerne forbedre mine vinduer ift. energi og gadestøj og dimler mellem traditionelle forsatsvinduer og en Optoglas løsning. Har indhentet et par tilbud på begge dele, og prisen er ca. den samme. Lejligheden er i en fredet bygning fra ca. 1800, hvor vi netop sidste sommer fik restaureret samtlige vinduer på ydersiden. Vinduerne er m.a.o. sunde og raske, men de er jo stadig gamle og skæve (eller 'charmerende, som vi siger), hvadenten pga. alder eller lidt ujævn maling på indersiden gennem tiderne. Jeg er tiltrukket af Optoglas-modellen, som jo går mindre ud over lysindfald, ikke optager det meste af karmen, og ikke giver problemer ift. persienner mv., da de jo åbner ud sammen med det eksisterende vindue. Men fungerer det ordentligt på gamle, skæve vinduer, hvor det nye glas jo ikke kan komme til at sætte helt tæt op ad den eksisterende ramme? Kan de sidde solidt nok? Og kan man opnå (næsten) den samme energi- og støjisolering, som ved traditionelle forsatsvinduer? Jeg er med på, at tætningslisten ved OptoGlas sidder op mod en (ny) liste på indersiden, ikke op mod den eksisterende vinduesramme, som Optoglasset påmonteres, men jeg er stadig skeptisk ift., hvor tæt det kan blive, når udgangspunktet visse steder er ret skævt.

Ville sætte stor pris på noget vejledning.

Med venlig hilsen,

Mette B

Hej Mette

Du har gjort et rigtig godt forarbejde selv, og har selv sidde stillet de to løsningers fordele og ulemper meget godt i dit spørgsmål. Med en forsats rude får du en løsning som har de bedste lyd og isoleringsevne, mens Optoglas løsningen er den mest funktionelle i forhold til funktion (åbning af vindue og solafskærmning), og den løsning som lukker mest dagslys ind.

Rammen på en forsatsrude kan optage nogle af skævhederne, så glasset kan skæres lige (alt efter hvor skævt det er!) Man har ikke den mulighed med Optoglas løsningen, her er det glasset som skal optage skævhederne. Så det er vigtigt at prisen på begge løsninger er lavet i forhold til de skævheder, der er i vinduet.

Det er en afvejning imellem æstetik, funktion, mængden af dagslys, isoleringsevne og pris du skal foretage. Hvis producenten af Optoglasset og håndværkeren, som skal udføre arbejdet, kan garantere at det kan slutte tæt, ville jeg også gå efter den løsning. For at få fordelene med lyset, funktionen og at dine vinduer fra 1800 tallet vil blive mindst ”skæmmet” af løsningen.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mette Hvass, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden