Spørg Bolius

Genoppudsning af gammel væg

Hej Bolius

Jeg har købt et bondehus fra 1940. Jeg har netop taget det gamle tapet ned og har konstateret at en del af pudsen er løs. Vi banker al pudsen ned, men alle 3 murere der har kigget, har forslået hver deres oppudsning.

Væggen er noget opfugtet og selvom vi løser problemet med fugten er det vigtigt for os med en diffusionsåben løsning. Jeg har selv foreslået kalkmørtel - alle murerne sukker.
Væggen skal ikke efterfølgende behandles med andet end fx. silikatmaling, da jeg synes det passer bedst til husets alder.

En murer har foreslået, netpudsning og universal mørtel. Denne murer er bange for om kalkmørtlen vil binde når murværket er lidt opfugtet - derfor netpudsning.

En har foreslået KC 50/50/700 bakkemørtel. Den 3. er opgivende gået med til hydraulisk kalkmørtel - hvad gør det af forskel at den er hydraulisk?

Hvad er den bedste og "rigtigste" løsning, hvis jeg gerne vil have en diffusionsåben løsning, der er
holdbar og som kan stå blank.

Tak for hjælpen - Rikke

Hej Rikke
Kalkmørtel og hydraulisk mørtel er det samme. Der er kun kalk i, og det gør den mere bæredygtig og diffusionsåben. Det er fint at benytte til et bondehus som også var det man brugte på den tid.
Ud over silikat maling eller anden diffusionsåben maling, kunne man også benytte ler maling.
Jeg vil ikke benytte cementbaserede produkter da de ikke arbejder så godt sammen med murstenene, Kalkbaserede produkter er mere fleksible end cementbaserede produkter. De hæfter fint på let opfugtede mursten.
Jeg kan i øvrigt henvise til Center for bygningsbevaring i Rådvad.

Held og lykke

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Ole Vedsted-Jakobsen, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden