Billedserie: Gennemført grøn have med et strejf af roser

De fleste haver, som kun er grønne, er også kedelige, men sådan behøver det ikke at være. Grønt i grønt kan være særdeles interessant – det ser man hos Jessie og Mogens Hallas i Kirke Hyllinge.

Kort om haven

Hvem: Jessie og Mogens Hallas.

Hvad:
Enkel grøn have med skrå linjer.

Hvor: Kirke Hyllinge ved Roskilde Fjord.

Havens størrelse:
1.248 m2.

Jordtype:
Lerjord.

Havens idé: Grøn og enkel med store ensartede flader af efeu, skrå linjer og enkle, rå materialer.

Den grønne idé kom oprindeligt fra havearkitekt Karen Dahl, som var tilkaldt for at hjælpe med nogle justeringer i haven. Den var da allerede anlagt efter Jessie og Mogens’ ønsker og med hjælp fra Karen Dahls forgænger, men en tilbygning gjorde det nødvendigt at ændre på planen.

Et tæppe af efeu

– Vi ville aldrig have drømt om at plante efeu i de store flader. Men det holdt hun stædigt på, fortæller Mogens Hallas med et smil, for både han og Jessie lod sig overtale af Karen Dahl.

Derfor er store dele af haven i dag dækket med efeu. Grågrønne hosta giver sammen med bregner variation over det vandrette tæppe, og formklippede grønne skulpturer står rundt­omkring i haven. Her er hortensia og rododendron, hække og robuste stammer. Og selvom farven overvejende er grøn, er der mange forskellige strukturer, linjer og forløb.

Nede i haven ligger to flotte spejlbassiner lidt forskudt og på hvert sit niveau. Haven er fyldt med skrå linjer, og der er en højdeforskel på over en meter mellem den høje og den lave have. De skrå linjer skyldes grunden, som er bredere i bunden af haven, og det er fremhævet på smukkeste vis.

Mange trillebøre blev slidt op

Jessie og Mogens Hallas har selv anlagt deres have lige fra bassiner til belægninger og bede. Det har ikke alene krævet kræfter, men også en stor portion grundighed og akkuratesse.

   – Det begyndte med terrassen af betonfliser og chaussésten, og højbedet af gamle brosten. Vi købte et læs gamle brosten med asfaltrester og gik så i gang med at rense dem af og bygge bedet op.

Det var hårdt arbejde og et stort puslespil at få de forskellige sten til at passe sammen. Men resultatet bekræftede os i, at det kunne vi godt! Og det gav os lyst til at kaste os ud i nye projekter, fortæller haveejerne.

Projekter har det ikke skortet på. Mangen en trillebør har måttet lade livet efter det flittige pars transporter af jord, grus og sten.

Ejerne slapper af i orangeriet

I bunden af haven ligger et stort orangeri, hvor parret både spiser og slapper af. Vin, oliven og mange duftpelargonier giver liv, og et par appelsintræer fra Florida gør duften eksotisk og skøn.

En rosenhave ligger som en have i haven. Her er fine rosenbede kantet med lavendel og buksbom og en lille siddeplads. Rundt om hele rosenhaven har Jessie og Mogens opsat et hegn af rustent rionet, som klatreroserne vokser på. Det rå jern står i flot kontrast til de yndefulde og romantiske roser og går igen i hegn, plantekasser og i en udendørs ovn. Idéen har de fra et besøg på det årlige  Chelsea Flower Show i London.

– Vores hus er også ret råt. Vi har ikke forfinet det ved at male det, så på den måde synes vi, at det rå i haven passer godt til huset, forklarer Mogens.

Terrasser til hele dagen

Han og Jessie er i haven, så snart vejret tillader. I det tidlige forår bruger de orangeriet, senere indtages morgenmaden på terrassen mod øst, sydterrassen er god til aftenophold, og rosenhaven er skøn både i formiddagens sol og eftermiddagens halvskygge. De sidder dog ikke så meget, når de er i haven. Der er altid noget undervejs.

Seneste tiltag er en cirkelrund plads med slotsgrus, som ligger, hvor græsplænen tidligere var. Et bredt, rustent jernbånd holder gruset på plads, og efeutæppet er udvidet, så det omslutter den runde plads, for de har erkendt, at efeu er langt det letteste at passe.

– I dag har vi det rigtig godt med den grønne have og de enkle og flotte linjer – vi kunne ikke forestille os en bedre løsning, siger Jessie.

Sådan fik Jessie og Mogens et tæppe af efeu

Efeutæpperne har primært erstattet græsplænerne. Det er vigtigt, at det areal, man skal plante efeutæppet i, er helt fri for ukrudt. Navnlig rodukrudt som kvik og skvalderkål må ikke findes i jorden.

  1. Græstørven er fjernet.
  2. Det første tæppe blev etableret med indkøbte planter; siden opformerede de stiklingeplanter fra det eksisterende efeutæppe.
  3. 6-8 planter er plantet jævnt fordelt pr. kvadratmeter. Plantning i april eller august-september.
  4. Arealet holdes grundigt luget og vandet.
  5. Efter to år er tæppet tæt.
  6. Kanter mod flisearealer og planter klippes to gange om året. Efeutæppet klatrer op i planterne og breder sig ud over belægningerne, hvis det ikke klippes.
  7. Hvert sjette til ottende år klippes hele efeufladen i bund med en hækkesaks.
  8. Sparsom lugning – der kommer næsten ingen ukrudt igennem.

Podcast: Mig og min have

Episode 3: Roser

I denne episode inspirerer vi dig til en fornyet rosegæse med anekdoter, passion og praktiske tips til hvordan du skal passe dine roser og få sat skub i dem i foråret.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit