Spørg Bolius

Gulvkonstruktion - er det ok at gå ned i dimension og så klodse op?

Er dette ok, at lave understøtning/membran på denne måde. Vi spurgte håndværker hvorfor han ikke brugte den korrekte bjælketykkelse, hvorpå han svarede, han altid gik ned i dimension og så lavede han understøtninger. (se vedlagte billeder). Underlaget er grus/jord, og han har heller ikke sat tape på overlapningen på membran. Så vidt jeg husker er det rockwool som han brugte til isolering. Det er så 2. gang han laver det om.

Hej

STOP! STOP!! STOP!!! Den er helt gal den der!

Det følger ikke med billedet eller beskrivelsen, i hvilken type hus vi er, herunder om der er tale om en udestue eller et regulært værelse/rum. Døren på billedet ligner en yderdør. Men ikke desto mindre er den helt gal den der.
*Der er dog et stort forbehold i nedenstående svar, 1) arbejdet er igangværende, og 2) hvilke øvrige konditio-ner taler vi om her.

Opklodsningen er helt forkert, og gulvkonstruktionen skal understøttes meget mere end det der. Det gulv kommer da til under bule og gynge. Som minimum ville jeg sige, at der mangler to understøtningerne mere, mellem midter-opklodsningen og den ude til siden.
Der mangler desuden mellemstrøer eller lignende forstærkning ude ved siderne mellem strøerne.
Afstanden mellem strøerne ser også lidt stor ud, (normalt max. 60 cm c/c ved 22 mm gulvbrædder).

Så er der fugtsikringen. Man kan og må ikke bare ligge en PE-folie ud på grus/jord! Men det er også her, at jeg får en mistanke om, at der er tale om en form for udestue eller lignende, eller sommerhus.
Fugten fra jorden, (særligt med de vand-/varmerør derunder). Der vil med statsgaranti opstå fugtproblemer under fugtspærren, som sammen med jordbakterier og naturlige skimmelsporer vil blive rigtig kedeligt – for-stået på den måde, at der vil opstå massiv skimmel- og bakterievækst lige under dugen. Og dette kan så meget nemt give problemer, især hvis folien hverken er tapet eller gjort tæt på anden vis.
Er der tale om varme rør, vil varmen skabe en øget opfugtning idet varmen vil få fugten fra jorden til at stige op og fordampe (!)

Læg hertil kondensproblemer, hvis man isolerer ned mod uisoleret jord. Så vil fugtspærren på bunden virke som en dampspærre på den forkerte side af isoleringen. Ergo vil der også kunne dannes fugt oven på plastfoli-en, og så får I problemer igen med råd og svamp i de der træklodser der til at starte med, for ikke at tale om massive skimmelproblemer som kan ligge og vokse i de store mængder savsmuld og lignende som ligger på plastikken.

Den er som sagt helt gal den der! Og tømreren skal have et los bagi, og sendes hjem på læseferie for at læse bygningsreglementet samt bogen TRÆ 64 – Trægulve, lægning fra Træinformation.
Vil han ikke lytte, så ring efter en byggesagkyndig hurtigst muligt.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden