Spørg Bolius

Vindskeder, beklædning med Cembrit - tager tømreren fejl i sit forslag om plastfolie?

Hej Bolius

Vore vindskeder, som pt. består af trykimprægneret træ, ønsker vi gjort vedligeholdelsesfri ved f.eks. at montere Cembrit plan brædder udenpå.

Vores tømrerfirma vil løse opgaven ved at pakke det eksisterende trykimprægnerede træ ind i kraftig plastfolie (for at forhindre at træet bliver vådt), og derefter montere Cembrit plan brædder direkte uden på plastfolien.

Tømrerfirmaet hævder, at der ikke vil blive tale om fugt-kondensproblemer i det plast-indpakkede træ, fordi temperaturen altid er ens på begge sider af plastfolien.

Jeg er ikke tryg ved metoden og mener, at der istedet bør skabes ventilation mellem træ og Cembrit.

Jeg hører gerne Bolius´s kommentarer til fremførte og meget gerne alternative forslag til korrekt løsning af opgaven.

Hej Svend Erik

Du har ret i dine antagelser. Det er nok et af de dummeste forslag, (ja, undskyld udtrykket) jeg længe har hørt.

Punkt 1), en dampspærre er aldrig helt tæt, og da slet ikke hvis den ligges direkte mellem fibercementpladen og træet. 2) En alm. plastfolie vil hurtigt forvitre udendøre, primært pga. UV-lyset.
3) Der er allerede fugt inde i træet. Og hvis det pakkes ind i plast, eksempelvis her nu i foråret, så vil det stå og fordampe ud henover sommeren – eller rettere forsøge at fordampe ud.

Den går ikke!

Vil man gerne have fibercementplader så anbefaler jeg, at det blot monteret uden træ under. Men ellers, så kan man blot skrue dem på – uden plast eller andet. Og vil man gerne lave en sikker løsning, så skal der skabes en smule luft mellem træværket og cembritpladen. Det kunne være med smalle glas-plastlister eller lignende.

Men kunne du blot skrue cembritpladerne på, uden de gamle vindskeder under, så er det nok bedst.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden