Spørg Bolius

Gulvvarme i 70'er huset - er det nødvendigt et bryde betonlag op eller er der en enklere løsning?

Hej Bolius'

 Jeg har et spørgsmål omkring gulvvarme.

Vi har købt et hus fra 1976. Det er et 2-plans villa, med 90m2 i stueetagen, hvor vi gerne vil have gulvvarme. Vi kan dog ikke helt finde ud af, hvorvidt vi skal:

1) bryde betonlaget op, for at ligge de anbefalede 300mm isolering, og herefter støbe gulvvarmen i det nye betonlag.

2) montere varmeplader og isolere så godt som vi kan ned til betonlaget. Vi har ca 100mm mellemrum fra gulvplade til betonlaget.

Hvad vil I anbefale? Hvad er det mest energimæssige korrekte?

Venlig hilsen Magnus E

Hej Magnus E

Der er ingen tvivl om at den korrekte måde er at lave et helt nyt terrændæk. Det koster dog også en pæn sjat mere, end udgaven hvor der lægges 50-70 mm isolering og så varmefordelingsplader.

Ulempen ved at springe over hvor gærdet er lavest er at man kan få en udfordring med at I ikke vil få nok varme ud af gulvarmen. En del vil gå ned i den kolde konstruktion. Ligeledes er husets generelle isoleringstilstand vigtig for at I vil få nok effekt af gulvvarmen. det hjælper at I har en 1. sal, da I så ikke har et koldt loft lige over de rum, hvor gulvvarmen skal virke. Men vinduer og ydervægge skal helst også være i en rimelig isoleringsmæssig stand. Men med et hus fra ´76, så skulle ydervæggene nok kunne klare at holde på tilpas meget af varmen.

Hvad jeg vil anbefale...? Hvis I har muligheden for at bryde det gamle gulv op og få lavet det ordentligt, så er det absolut den bedste løsning på den lange bane. I vil få et lavere varmeforbrug, komforten vil formentlig være større, og I vil få et hus der på et tidspunkt er nemmere at sælge, når det ikke er lappeløsninger der er foretaget. 

Desværre ka jeg  ikke se hvilken slags hus I har. Men får I opgraderet på gulvkonstruktion, ydervægge, lofter og vinduer, så vil I langsomt begynde at få et godt isoleret hus, som samlet set vil øge komforten og sænke varmeudgifterne.

Gulvvarme i ældre huse

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden