Spørg Bolius

Gulvvarme i kælder?

Hej

Jeg er ved at få lavet kælder (50 m2, 3 rum) og overvejer gulvvarme som supplement til radiatorer. Jeg har gasfyr.

Der er betonfundament, og jeg er klar over, at det optimale ville være at hakke betonen op og støbe nyt gulv, men det gør projektet for stort og dyrt.

Jeg har hørt, at man kan fræse kanaler i den eksisterende beton og så få lagt vandslangerne deri. Imidlertid har den VVSer vi har haft til at give et tilbud sagt, at det ikke er lovligt fordi man jo så ikke får isoleret under vandslangerne og varmetabet bliver for stort.

1. Er det korrekt at det er ulovligt at fræse kanaler og lægge vandslangerne deri?

2. Hvis ikke ulovligt: hvad tænker du om den løsning?

3. Hvad med el varme, er det et bedre alternativ?

Hej Sverre

Tak for dit spørgsmål.

Det er som regel en meget dyr løsning at udføre gulvvarme, fordi der nogen energikrav som skal overholdes i bygningsreglementet, samt en norm som hedder DS469. Så svar på dit første spørgsmål er det ikke er lovligt at fræse slanger ned i eksisterende betondæk.

Min holdning til løsningen med nedfræsning af slanger i eksisterende betongulv, er at jeg vil fraråde dig at gøre det, på grund af følgende grunde:

-          Eksisterende betongulv er formentlig uden armering, og du skal fræse omkring 8 cm ned i betonen for at nå den rigtige dybde. Du vil svække beton, og med stor sikkerhed revne flere steder. Dette vil kunne give problemer med fugt, radon mv.

-          Bygningsreglements krav til isolering under kældergulvet er ikke overholdt.

-          Krav i DS469 at du skal sikre dig mod at varmen forbliver i rummet er heller ikke overholdt.

-         Gulvvarmen vil have en begrænset effekt fordi varmen vil forsvinde væk, og dermed energispild og dyr løsning.

Spørgsmål om el varme er et bedre alternativ vil jeg sige nej til dette. Fordi el koster ca. 2 kr. pr. kWh, og gas (A-mærket kedel) hvis dette omregnes til kWh vil koste 0,80 kr. pr. kWh. Så det vil være lidt over det dobbelte. Det vil blive en meget dyr løsning.

Håber det har givet svar på dine spørgsmål.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jesper Stensen, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden