Spørg Bolius

Hus med el-varme, hvordan får vi gulvvarme og skal vi have varmepumpe?

Hej Bolius

Bor i et etplandshus fra 1974 med el-varme og en krydsvarmeveklser for ventilation. Overvejer nu i forbindelse med renovering at udskifte el-radiatorer med el-gulvvarme. Nuværende gulve er spånplader med tæpper. Ønsker at erstatte gulvtæpper med klik-gulv og i den forbindelse evt. installere el-gulvvarme.

Hvad vil jeres råd være? Er det ok at skifte til gulvvarme, og skal/bør det et.evt. kombineres med en varmepumpe? Er der lovmæssige/praktiske ting, der skal tages hensyn til ved. et evt. skift til el-gulvvarme? Er der anbefallinger til bestemte produkter indenfor gulv-varme/noget man ikke skal anvende ?

På forhånd tak for jeres svar

Claus H

Hej Claus H

Alt efter, hvor grundig en renovering du skal have gang i, og hvordan din økonomi er her og nu, så kan der brygges mange forskellige svar.

Til en start vil jeg anbefale dig at overveje helt at komme væk fra el-varmen. Det er klart den dyreste form for opvarmning, som vi har. Hvis du går skridtet videre og får etableret vandbaseret gulvvarme, så er det i processen ikke noget meget større arbejde end at lægge el-gulvvarme. Og du nævner selv varmepumpe som en mulighed. Det er muligt at lease luft-vand varmepumper, og har du først en sådan, så begynder det daglige forbrug at komme langt ned. En varmepumpe giver omkring 4 gange varme i forhold til den energi, den bruger, mens den direkte elvarme er en til en forbrug. Så hvis du nu bruger 20.000 kr / årligt, vil du kunne komme i nærheden af 5.000 kr. / årligt: 

Læs mere: Det koster de forskellige opvarmningsformer

Du spørger også til praktiske ting i forbindelse med gulvvarme. Gulvvarmen skal gerne være behagelig, og gulvene skal kunne tåle den. Derfor er det begrænset, hvor høj varme den giver. Det skal den større overflade så kompensere for. Men er huset ikke fornuftigt isoleret, så kan gulvvarme have svært ved at varme huset op i de koldeste perioder. Så står radiatorerne og kører for fuld damp om vinteren, så er det ikke sandsynligt, at gulvvarme vil være tilstrækkeligt. Men det er så her, jeg håber en del af din renovering vil være fokuseret. Isolering.

Vi anbefaler ikke enkelte produkter frem for andet.

Mht. varmepumper kan jeg dog henvise til: Sparenergi.dk - Vælg den rigtige varmepumpe 

Og sørg for at følge anvisningerne fra den producent, hvor du køber gulvene. Så er du bedst stillet, hvis der skulle opstå problemer.

Held og lykke med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden