Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje er en urt, der tilhører ingefærfamilien. Curcuma longa – som er det latinske navn – kendes bl.a. også som indisk safran. Det er gurkemejeplantens rod, man dyrker planten for. Stoffet curcumin udgør den største del af gurkemeje.

Gurkemeje bruges ingrediens i forskellige madretter og er den største bestanddel af krydderiblandingen karry. 

Kan man selv dyrke gurkemeje?

Gurkemeje vokser bedst under varmere himmelstrøg, men du kan sagtens selv dyrke gurkemeje i Danmark.

Hvor finder man gurkemeje til dyrkning?

I supermarkedet eller asiatiske specialforretninger kan du ofte finde frisk gurkemeje, og dem skal du bruge. 

Mærk på rodstænglerne. Føles de hårde? Det er dem, du skal vælge til fordel for dem, der ser runkne ud, og føles bløde, når du trykker på dem. De hårde har nemlig størst sandsynlighed for at spire.

Hvad er gurkemeje godt for?

Det er sundt at spise gurkemeje, som har et højt indhold af curcumin, og roden er blandt andet kendt for at være antiinflammatorisk. Der findes dog ikke nogen videnskabelige undersøgelser, der understøtter effekten ved indtag af curcumin, men alligevel ynder mange at spise roden enten frisk eller tørret.

Undersøgelser viser, at gurkemeje – måske – kan hjælpe patienter med hukommelses- eller hjerteproblemer, ligesom man også mener, at roden påvirker insulinproducerende celler i kroppen positivt, så udviklingen af sukkersyge for patienter i risikogruppen nedsættes.

Kilde: Helsam
 

Hvordan dyrker man gurkemeje?

Gurkemeje har brug for meget varme og lys for at udvikle sig, og derfor skal du enten dyrke den i drivhus eller en solfyldt vindueskarm, så planten får de bedste vækstbetingelser, og du kan få den bedste høst sidst på sæsonen.

Du skal tidligt i gang. Fra du planter i foråret, til roden spirer, udvikler sig og kan høstes i efteråret, går der mellem 7-10 måneder. Det betyder, at jo tidligere du sætter rødderne, desto før kan du få glæde af de mange gode egenskaber.

Hvordan planter man gurkemeje?

Gurkemeje har vækstknopper. Det er små, buttede knopper, som spirer, når du lægger roden i jorden. Har din gurkemeje flere vækstknopper, kan du brække den over og plante de enkelte stykker. Der kan nemlig komme nye planter ud af hver vækstknop. 

I marts og april kan du plante dem i en stor beholder med dræn, gerne med en højde på 35 centimeter og en omkreds på 35 centimeter, så du undgår, at jorden udtørrer alt for hurtigt.

Plant en rod i hver krukke:

  1. Fyld krukker, potter eller spande med næringsrig plantejord.
  2. Læg de friske, saftspændte gurkemejerødder fladt i krukken – det er underordnet, hvilken side der vender op.
  3. Dæk dem med et tyndt lag jord.
  4. Vand let. 

Det er helt afgørende for spiringen, at jorden konstant er fugtig, så vand løbende.

Stil de nyplantede krukker indendørs og flyt dem først til drivhuset, når det bliver varmere i slutningen af april eller begyndelsen af maj. 

Gurkemeje kan ikke tåle frost, så hold øje med termometret, og tag først potterne udenfor, når faren for nattefrost er forbi – det er typisk omkring 1. juni.

Vanding og gødning af gurkemeje

Jo friskere knoldene var, da de blev plantet, desto hurtigere vil de spire, og allerede efter et par uger kan bryder de første livstegn frem. I løbet af de næste måneder vil planten udvikle sig og vokse til en højde på mellem 40-50 centimeter. Den optager ikke meget plads, og kan nemt flyttes rundt efter behov.

Du kan enten lade gurkemejen vokse videre i krukken eller plante den i drivhusets bed, men uanset hvad du vælger, må den ikke mangle vand. Vand hver anden dag i de varme sommermåneder. Når du dyrker i krukke, er det vigtigt, du er ekstra omhyggelig med vanding. Krukkeplanter tørrer hurtigere ud end planter, der vokser i bede, da de ikke kan søge dybt ned i jorden og suge den væske, de har behov for.

Vær også opmærksom på, at du ikke kommer til at overvande roden, så den rådner. Plant derfor altid i krukker med dræn, så overskydende vand kan løbe væk i stedet for at samle sig i bunden af potten og danne en lille sø.

Planten har brug for gødning hver 14. dag fra maj til august. Du kan give flydende gødning i forbindelse med vanding. Dosér altid efter anvisning på flasken, så du sikrer, at planten får den rette mængde.

Hvornår og hvordan høster man gurkemeje?

Sammenlignet med gurkemeje dyrket i oprindelseslandet, er vækstsæsonen markant kortere herhjemme. Det har indflydelse på, hvor stor en høst du kan forvente.

Du ved, det er tid til at høste, når gurkemejeplantens grønne top bliver brun og visner. Alle rødderne skal høstes omkring oktober, inden det bliver alt for koldt, for gurkemeje tåler hverken kulde eller frost. Når temperaturen daler til under 10 grader, kan du forvente, at roden bukker under.

Det er kun roden, du kan bruge. Grav forsigtigt langs toppen og ned i jorden med en skovl og find roden. Vrik den stille op. 

De nyopgravede rødder vaskes og opbevares efterfølgende på køl. Roden kan også fryses.