Tony Skovsendes 3 tips til en nem og naturlig have

Plant efter lysforholdene. Får planterne ikke lys nok, blomstrer de mindre og trives ikke så godt. 
Vælg planter, som passer til jordbundsforholdene i din have. Så får du stærke, livskraftige og flotte planter, som passer sig selv. 

Planlæg din have, så du ikke behøver at arbejde for meget om sommeren. Husk, at vi jo har haven, for at nyde og være i den. Brug lidt energi om foråret og om efteråret, og nyd sommeren, der er kort i Danmark – og meget smuk.

En have, der er fyldt med smukke, blomstrende stauder, giver plads til vilde planter og passer stort set sig selv. 

Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men det er ikke desto mindre virkelighed i den have, som havearkitekt Tony Skovsende har skabt på en sommerhusgrund i Nordsjælland. 

Tony Skovsende er indehaver af Den Naturlige Have, der tilbyder rådgivning, projektering og anlæggelse af naturinspireret havearkitektur. I mere end 20 år har han beskæftiget sig med at udvikle beplantninger, der er overvældende i blomsterpragt og nemme at holde.

Tony Skovsendes have ligner ét stort bed

Videncentret Bolius er taget på besøg i den 1.100 m2 store have for at få nogle tips til, hvordan andre haveejere kan gøre ham kunsten efter. Et enormt blomstrende bed i mange farvenuancer møder en, lige efter man er trådt ind ad havelågen. Farverne er afstemte og tilpassede, og giver en rolig og afstressende stemning i den gamle sommerhushave. 

Betragter man haven lidt på afstand, ligner den ét stort bed. Lidt tættere på kan man se, at der er anlagt græsstier mellem de forskellige bede. De små, hyggelige stier bryder for det første bedene op, og for det andet betyder de, at man kan komme tættere på de forskellige stauder. Stierne er anlagt med omtanke, og fungerer som selve rygraden i haven.

Fra æbleplantage til have

Haven var oprindelig en lille æbleplantage og bestod af 15 gamle, krogede æbletræer. Men de var ikke særlig attraktive og gav ikke rigtig noget frugt længere. Derfor blev træerne fældet og rødderne fjernet. Herefter blev jorden beriget med kompost i store mængder, så der var livsgrundlag for en masse forskellige stauder.
For at give lidt kontrast til de blomstrende stauder er der sat prydgræsser ind mellem dem. Det store bed indeholder også et- og toårige vækster, der er kommet ved at høste frø fra planter som vokser vildt i området omkring sommerhuset. Bedet er dermed en blanding af forædlede haveplanter og mange naturligt forekommende, vilde planter.

Hjortetrøst og lægebaldrian i haven lokker insekter til

En af de planter, som er kommet af sig selv, er den smukke hjortetrøst. Den gror vildt i en nærliggende mose, og derfra er den spredt med frø til Tonys have. Her vokser den i veldrænet sandmuld, selvom hjortetrøst ellers er kendt som en fugtelskende plante, der gerne vokser tæt på vand. Men som så mange andre planter trives den altså på forskellige jordtyper. Når de støvede gammelrosa blomsterskærme folder sig ud, bliver den helt fyldt med insekter, især sommerfugle. 

Lægebaldrian er en anden hjemmehørende plante, der klarer sig glimrende i havens sandmuld, også den er populær hos insekterne. 

Naturlige planter i en have fungerer rigtig godt og giver større biodiversitet og liv i haven, da de lokker insekter til. Der kommer duft, farve og struktur, der gør, at haven får en nærmest terapeutisk stemning. 

Nemme planter, der fungerer

Den frodige have er nem at vedligeholde. Hemmeligheden ligger i valget af planter. Tony er gået efter gode, velafprøvede sorter, der har bevist, at de kan fungere i en havesammenhæng uden at brede sig for meget, smide for mange frø eller gå ud efter få år. 

På den måde sker der ikke store forandringer fra år til år, og havens bede holder sig smukke uden at kræve omplantning. Fordi planterne står tæt – og vilde planter desuden er velkomne – er lugning heller ikke noget, Tony bruger meget tid på. 

Vælg de rette planter til den naturlige have

Ved at vælge planter, der gror naturligt i ens område, er der garanti for, at de vil trives i haven. Det gør både haven flottere og livet som haveejer nemmere, da du ikke skal bruge tid på at give planterne ekstra særbehandling. 

Tænk over lys og skygge på voksestedet, inden du placerer planten. Jorden er planternes fundament og er ekstremt vigtig, så sørg for at vælge planter, der vil trives på den jord du har i haven. Selvom mange planter alligevel kan blive til noget i den ”forkerte” jord, vil de ikke blomstre optimalt. 

Gå efter gode, velafprøvede arter og sorter, der blomstrer og lever længe. Lad dig inspirere af planterne i Tonys have eller spørg dig for i plantecentret og undersøg planterne på nettet eller i bøger.

Storkenæb i blomsterbed

En af de planter, som går hyppigt igen i sommerhushavens bede, er storkenæb. Ikke mindst hjemmehørende engstorkenæb og blodrød storkenæb, blandet med andre længeblomstrende arter og sorter. Gentagelser af bestemte planter er et designelement, havearkitekten bruger i alle sine bede. Det er et trick, man kan bruge i sin egen have, hvor det giver ro i bedene og binder det hele sammen på en harmonisk måde. 

Derudover anbefaler Tony Skovsende, at man designer sine bede, så de indeholder lidt af hvert –både hjemmehørende planter og naturligvis de planter, man forelsker sig i i plantecentret. 

– Jeg synes, at en have skal afspejle ens personlighed, erfaring og livsindstilling som sådan. Når man har opnået en vis erfaring i at dyrke have, så får den et helt unikt udtryk, som kun man selv bestemmer. Sådan lader jeg det komme frit ud – i hvert fald i min egen have, fortæller havearkitekten, og tilføjer, at hans have faktisk fungerer rigtig godt.