Måske har du i din have små hjørner, der minder om den vilde natur, og hvor både fugle, pindsvin og gnavere kommer på besøg engang imellem? Eller måske har du en rigtig naturhave, der er mangfoldig og vild, både når det gælder træer, buske planter og blomster, genbrug af haveaffald og gemmesteder for vilde dyr?

At have en naturlig have kan både komme til udtryk i form af en lille bunke kvas samt i en gennemtænkning af hele havens planteliv. Og mens nogle elsker snorlige græskanter, finder andre glæde ved en have med mere vildskab. 

En naturhave stimulerer dine sanser

– En naturpræget have med farve og variation hen over årstiderne er også sundt for vores sjæl og psyke, da det stimulerer vores sanser. Desuden styrker det vores naturopfattelse og forståelse for miljø og klima, siger haveekspert Jesper Carl Corfitzen. 

Han peger på, at følgende kan stimulere dine sanser: 

– Skab lyde ved at have stedsegrønne træer og buske, der rasler eller suser i vinden. Sørg for, at der er farver, dufte, skygge og sol, der stimulerer dine sanser, siger Jesper Carl Corfitzen.

Lad dele af haven stå urørt

Han peger på, at en mangfoldig og vild have handler om at have mange forskellige planter på grunden, urørte arealer og gemmesteder for dyr, fugle og insekter i haven. Endelig bør du prioritere hjemmehørende planter – det vil sige planter, der er oprindelige eller naturligt forekommende i Danmark og ikke indført hertil fra udlandet – eller planter, der er nært beslægtet, for eksempel hyld og rødbladet hyld.

Test, hvor naturlig din have er

Tag testen herunder og se, hvor tæt du er på en naturpræget have.

Podcast: Mig og min have

Episode 7: Mere natur i haven

En naturlig have fyldt med farverige blomster, nyttige dyr og masser af skønne dufte - det er drømmen for mange haveejere. Vi forsøger at bringe dig ét skridt tættere på drømmen i dette afsnit, der handler om at få mere natur i haven, på terrassen eller altanen.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit