Spørg Bolius

Hulmursisolering, isoleringsfirmaer foreslår helt forskellige løsninger - hvad skal vi vælge?

Til Bolius

Jeg har har et hus fra 1913 (1½ etage, grundplan 120 kvm, 180 etagekvm), som jeg ønsker at hulmursisolere. - Desværre er hulmuren kun på ca 50 mm. - Derfor er det vanskeligere at få et nyindblæst isoleringsmateriale til at fordele sig over hele muren og komme ind i alle hjørner. - Endvidere har der i 1970'erne været forsøg på at fylde hulmuren med noget hvidt skum. - Resterne af denne skum er dog så løs, at den falder sammen, når man puster til den (som cigaretaske).

Jeg har haft fat i 2 forskellige isoleringsfirmaer. - Det ene firma foretrækker at bruge glasuldsgranulat fra ISOVER, - mens det andet firma anbefaler EPS-granulat. Begge firmaer vil blæse granulatet ind via små borede huller i fugerne (22-30 mm huller). Firmaet med glasuldsgranulatet har givet et tilbud på 26.000 kr., mens firmaet med EPS-granulatet har givet et tilbud på 14.500 kr.

Jeg har følgende spørgsmål:

1. Udgør den gamle skumisolering fra 1970'erne et problem, - eller vil den bare blive til en helt ubetydelig mængde støv, når det nye isoleringsmateriale blæses ind?

2. Jeg har selv været inde på utallige hjemmesider for at blive klog på, hvilket isoleringsgranulat, der er bedst egnet til min hulmur. Men jeg er stadig i tvivl, - og det er mine to tilbudsgivere åbenbart også. - Har I erfaringer, som peger på det bedste isoleringsmateriale til min lille hulmur?

3. Hvordan sikrer jeg mig, at isoleringsfirmaet får granulatet ud i alle hjørner og kroge af hulmuren? - Jeg har læst mig til, at Energistyrelsen på et tidspunkt gennemførte en kvalitetskontrol af udførte hulmursisoleringer. - Og i alt for mange tilfælde var arbejdet dårlig udført.

4. Er det muligt at sikre kvaliteten, når man kun borer huller i fugerne til indblæsning, - eller er det bedre at tage hele mursten ud?

5. Hvis jeg vælger tilbuddet med EPS-granulatet, vil granulatet så ikke løbe ud, når der skal skiftes en mursten i væggen?

Jeg vil være meget taknemmelig, hvis I kan hjælpe mig med at træffe de rigtige valg.

Tak for hjælpen!!

Mvh Dan M

Kære Dan

Sikke en masse spørgsmål. Man fristes til at sige, at du nok var bedre tjent med at ringe til og få en uvildig energirådgiver ud.

Men jeg skal forsøge at svare sammenhængende på dine fem spørgsmål i et.

Den gamle skumisolering

Den gamle skum isolering burde ikke betyde noget. Den vil som du selv er inde på klaske sammen idet man bruger ny isoleringsgranulat ind. Men den askelignende rest vil da nok ligge sig i bunden af væggen. Det burde ikke betyde noget, men hvis der er lidt problemer med opstigende grundfugt skal jeg ikke kunne sige, om denne ”aske-rest” kan blive fugtsugende.

Ergo er det nok bedst at tage hele mursten ud i bunden og evt. få suget det gamle skidt ud. Jeg kommer nærmere ind på det med hele sten ud længere nede.

Du kan heldigvis dem alle. Hvert produkt har sine små fordele og ulemper, men kort fortalt kan du bruge dem alle.

Nogle har en svagt bedre isoleringsevne end andre, og har du ”kun” 50 mm hulrum, bør isoleringsevne  vægte tungest i valget.

Du kan slå de fleste typer op inde på Varmeisoleringsforeningens hjemmeside, i den gule produktoversigt.

Dette er en frivillig og uvildig måling af de forskellige produkters varmeisoleringsevne. Du skal om på side 15-16 for at finde løsfyldsprodukterne.

Her løber Isover med førstepladsen, på deres Isover InsulSafe VV-034H.

En god måde at kontrollere det udførte arbejde på, er den vigtige parametre med densiteten af løsfyldet. Ved den førnævnte isoleringstype skal den være så godt pakket at isoleringen vejer 30 kg/pr. kubikmeter. Ergo burde du kunne udregne en samlet cirkavægt for isoleringen, ved at gange de 0,05 meter hulrum med facadearealet.

Lad os for eksemplets skyld sige 200 m2, hvilket så betyder at du skal have blæst ca. 10 kubikmeter løsfyld ind, svarende til 300 kg. Og så er det bare med at tælle poser eller lignende, for at kontrollere, om der er brugt nok isolering.

Som delvist svar på spørgsmål 1 og 4, så er det klart bedst at tage hele sten ud. Ved at tage hele sten ud kan du langt bedre kunne komme til at kontrollere bunden af hulmuren, og fjerne gammelt skidt i større eller mindre omfang.

Man kan også langt bedre kontrollere tætheden af den indblæste isolering. Grunden til at mange er blevet snydt, er jo netop, at man bare kigger og puster ind igennem et lille hul i væggene.

Vælg gerne nogle certificeret isolatører, som er certificeret hos de enkelte isoleringsproducenter. På den måde kan du blive udtaget til stikprøvekontrol.

Alternativt, kan du få huset termograferet forinden isoleringen og så efter isoleringen. Der kan man nogle gange se de huller der kan opstå i isoleringen. De fleste isolatører kontrollerer selv med termografi i dag.

Polystyrenkugler og lignende kan så have den svaghed, at de triller meget hurtigt ud af murstensstore huller. Men flere isolatører er begyndt at blande en lim i polystyrenkuglerne således at de bindes sammen efter en kort hærdetid i væggen. Således at det bliver en kompakt masse.

Jeg håber du kunne bruge svarene. Og så held og lykke med det. Og husk at du ikke skal være så ked af de kun 50 mm, det er de første 50 mm i isoleringen der gør den store forskel.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden