Spørg Bolius

Bevaringsværdigt funkishus fra 1932 - kan vi isolere indvendig uden risiko for at skade bygningen?

Hejsa Bolius

Vi skal i gang med renovering af funkis hus fra 1932, hvor evt udvendig efterisolering ikke synes muligt og tilrådeligt pga husets bevaringsværdi og originalitet.

Der er dels ydervægge af hulmur og nogle massive.

Er det tilrådeligt med indvendig efterisolering? Eller skal man hellere helt lade være på et sådan "ældre hus?

Der er på et par værelse forsøgt lidt opretning af væg og isolering med "træbeton" el lign? Der er også et par vægge lavet "ny" væg indvendigt med isolering (ligner rockwool) med stålskelet + gipsplader udenpå. Dette en ok/god løsning?

I fald man ønsker isolering indvendigt - vil skamoplade eller wedi være ok? eller det man vil anbefale? Hvor god isoleringsevne har disse produkter?

På forhånd tak

Mvh Simon

 

Svar

Hej Simon

Indvendig efterisolering, skal altid få en masse alarmklokker til at lyde hos både husejer, dennes rådgiver og ikke mindst den udførende.

Det er altid med en vis risiko at lave indv. efterisolering, og i mange år var det mig ”forbudt” som rådgiver at rådgive vedr. dette emne, med ordre fra min tidligere rådgiverchef!

Der er derimod sket meget de seneste par år, og med tilkomsten af fugtadaptive isoleringsplader, (herunder Skamowall, men IKKE Wediplader) så kan man godt opnå udemærkede løsninger med indvendig efterisolering.

Man lad mig lige for en god ordens skyld indføre, at udvendig efterisolering ALTID er at foretrække!

Men der findes som sagt gode produkter såsom Ytongs Multipor, SkamoWall, IQ-therm, Microtherm, KEIM iPor etc. som  alle hører under de fugtadaptive pladeløsninger. Det er enten kalciumsilikatplader eller porøs gasbeton.

De isolerer ikke alle ligegodt. Ytongs Multipor er mig bekendt den med den bedste varmeisoleringsevne, omkring 0,040 W/mK. Men de er så til gengæld noget porøse og ”sarte”. Andre mere faste plader har så en lidt ringere isoleringsevne.

Jeg ville klart anbefale dig at få en projekterende rådgiver ind over dette projekt, så han/hun kan beskrive den rette løsning, med tilhørende forholdsregler mv. Eksempelvis må der ikke være problemer med opstigende grundfugt, være svagt og utæt murværk (yderst) osv.

De indvendige vægge skal minutiøst renses for maling, tapet mv. og så skal man tænke sig lidt om, omkring gulve, skillevægge, el- og varmeinstallationer og lofterne.

(Fik jeg sagt, at det ofte er bedre at gøre det udefra)?

Jeg håber svaret kan bruges. Det skal nok blive godt, men I skal lige tænke jer godt om.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden