Spørg Bolius
Kan ikke holde varmen i renoveret hus med gulvvarme - hvad er det bedste vi kan gøre?
Hej Bolius,
Vi har overtaget et hus fra 1938, som vi har totalrenoveret inklusive installation af gulvvarme. Desværre kan vi nu her i vintermånederne konstatere, at huset ikke er tilstrækkeligt isoleret til trods for, at vi har fået hulmursisoleret og efterisoleret på loftet. Vi skal derfor have isoleret nogle ydervægge udvendigt, da mange rum pt. ikke kan varmes op til mere end 18-19 grader.
Mit spørgsmål går på, om det er muligt at efterisolere udvendigt på vægge, der allerede er hulmursisolerede?
Vi vil gerne have så tynd udvendig isolering som muligt af hensyn til husets udseende (det er bevaringsværdigt), så kan man nøjes med 50 mm udvendig isolering, når der allerede er hulmursisoleret, eller vil effekten ikke være optimal? Nogle steder kan vi nok kun isolere udvendigt med 20-30 mm, giver det en effekt overhovedet?
Vi ønsker først og fremmest at kunne opvarme rummene til 22 grader og fjerne de kolde ydermure og træk.
På forhånd mange tak.
Hej hej
Sikke noget. Jeg har desværre hørt det før, det med, at gulvvarmen ikke kan følge med. Og her nytter det så mindre, at der isoleret på loftet. Her er det ydervæggene og vinduerne, der betyder noget.
Selv små mængder isolering hjælper meget. De største besparelser sker med de første 50 mm, og derfor kan det altid betale sig med selv små mængder isolering. Så er det klart, at kommer man ned på få centimeter, så batter det ikke så meget.
Der findes en kurve, som viser dette forhold. Jeg kunne ikke finde online, men den findes bl.a. i SBi-anvisning 239, som handler om isolering af småhuse.
Her ses det, at de første 50 mm gør den største forskel, og derefter fader effekten af isoleringen mere ud. Sådan at forstå, at du procentvis sparer mere ved at gå fra 0 mm til 50 mm, end du gør ved at gå fra 50 til 100 mm.
Men selvfølgelig, jo mere isolering jo bedre. Så jeg siger ikke, at 50 mm isolerer bedre, eller lige så godt som 100 mm eller mere.
Isoleringen kan både laves ude og inde. Ude er klart at foretrække, men det kommer så også an på en masse andre forhold. Har I eksempelvis gjort væggene fine og flotte indvendigt, vil det selvsagt være “tabt” at skulle starte forfra indvendigt. Og det samme kunne siges om det udvendige.
Mit bedste råd er at tage fat på en dygtig energirådgiver. Han/hun ville kunne forklare og rådgive jer nærmere om de rette løsninger.
Held og lykke med det.
Med venlig hilsen