Følg Matilde og Natascha

Lykken stod lige midt i havecentret. En to meter høj lykkekastanje, som bare kaldte på Matilde Christensen og Natascha Wammen. 

De to veninder havde i nogen tid drømt om at få en grøn plante så stor som et træ hjem til deres lille hus i Hals nord for Aalborg. Og da lykkekastanjen så pludselig stod dér og bød sig til – til bare 350 kroner – var de nødt til at slå til på stedet.

Problemet var bare, at de var kørende i en lille Ford Ka, hvor det nok blev problematisk at få træet ind. 

- Vi ville bare have planten med. Så vi maste nok lidt rigeligt for at få den placeret. Og så knækkede toppen af. Vi var helt ulykkelige, fortæller 24-årige Matilde Christensen og ler. Veninden Natascha Wammen på 26 år griner også ved mindet om, hvordan lykkekastanjens færd nær var endt galt. Men den klarede sig fint, og i dag står den rank i stuen med en enorm grøn top og sin flotte, flettede stamme.

Planter og retromøbler

Rundt om den kæmper andre skønne grønne planter om opmærksomheden i det lavloftede hus. I alt er der 130 planter i hjemmet, og hver og én har fået en udvalgt plads i et hjørne på gulvet, i en vindueskarm eller på et bord. Og det grønne plantelook går fint i spænd med beboernes retromøbler i teak og palisander.

- Planter giver så meget atmosfære til hjemmet – så meget varme og hygge, siger Natascha Wammen, der til daglig arbejder som økonomiassistent, mens Matilde er pædagogmedhjælper i en børnehave.

Tre nemme og tre svære planter

Nemme planter

  • Guldranke
  • Kaffetræ
  • Svigermors skarpe tunge

Svære planter

  • Bananplanten
  • Zamioculos zamiifolia
  • Gummitræ

Fik viden om planter på Instagram

Da Matilde og Natascha flyttede sammen for et par år siden, var ingen af dem planteentusiaster. Faktisk slet ikke. De kunne ikke rigtig se idéen i at passe, men da de fik en grøn plante i indflyttergave, blev holdningen pludselig en anden.

- Vi kiggede på Instagram og kunne se, hvordan planter bliver brugt i indretningen. Det så hyggeligt ud. Og vi tænkte, at vi ville give det en chance, fortæller Natascha, mens Matilde supplerer:

- Vi købte et par planter, som fik resten af drikkevandet fra aftensmaden. Og andet gjorde vi ikke. Pasningen var ikke sat i system.

Men det blev den. For stille og roligt voksede plantemængden, og når Matilde og Natascha var ude og købe ind, kom der tit en grøn plante med i indkøbsvognen. De begyndte at læse på nettet og sugede viden til sig fra plantebøger.

- Lige pludselig blev det sjovt. Vi kan godt lide at nørde med ting og dykke ned i viden, fortæller Natascha.

Planterne får øl

I begyndelsen var Matilde og Natascha ikke skarpe på at koordinere pasningen af planterne. Så sommetider fik den samme plante vand to gange om dagen, fordi de havde glemt at orientere den anden. Det har de løst ved at dele rummene op i mellem sig. Natascha tager sig af planterne i køkkenet og i spisestuen, mens Matilde vander, nipper, gøder og pudser blade i dagligstuen, gangen og på badeværelset. Og det med at pudse blade gør veninderne helt bogstaveligt. For matte, støvede blade har så godt af en omgang med en pudseklud vredet op i en ganske almindelig øl.

- Jeg har fået rådet af min mormor, som er ferm til at passe grønne planter, fortæller Natascha. Det er også mormor, der er kommet med rådet om at lægge en skive appelsin ned i potterne hos de planter, der døjer med små fluer. Det hjælper, er venindernes erfaring.

Bananplante er en svær plante

- Den eneste plante, der indtil videre har givet rigtigt hovedbrud, er bananplanten. Der står én af slagsen på gulvet i spisestuen, og den ser lidt sølle ud med brune kanter på bladene.

- Den har vi ikke knækket koden til endnu. Jeg er spændt på, om det sker en dag, siger Matilde med et grin. 

Af andre svære planter nævner de to kvinder Zamioculos zamiifolia og gummitræ.

Podcast: Mig og min have

Episode 9: Eksotiske planter

Pift din bolig, altan, terrasse eller have op med unikke, karakterfulde planter. Eksotiske planter er et vidt begreb, der bl.a. dækker over ananasplante, agave og kødædende planter. Vi indfanger essensen og giver dig de bedste tips til, hvordan du kan bruge eksotiske planter i indretning af haven og i boligen, samt hvordan de skal plejes og passes.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit