Når dagene bliver kortere, lyset svinder, og temperaturen daler hen på efteråret, er det på tide at tænke på dine eksotiske planter som oliven, laurbær og nerier.

Efteråret sætter nemlig de eksotiske planter i en nærmest dvalelignende tilstand. De biologiske processer i planternes celler kan ikke fungere ved lave lysmængder og lave temperaturer.

Men du kan gøre dit for at sikre, at dine eksotiske planter klarer sig bedst muligt gennem vinteren, bl.a. ved at vande og gøde mindre.

Hvordan undgår du, at eksotiske planter dør

De eksotiske planter trives bedst ved en temperatur på ca. 5 grader vinteren igennem. Falder temperaturen yderligere til 0 grader eller derunder, begynder planterne for alvor at lide.

Vand planterne sparsomt vinteren igennem, men lad dem ikke udtørre fuldstændigt, udtørring kan få planterne til at dø. Omvendt kan en plante, der står i en våd, kold jord, betyde, at rødderne får kuldeskader og planten kan dø. Så find en gylden middelvej.

Hvornår skal de eksotiske planter tages ind?

I milde vintre kan du være heldig, at planterne på friland overlever lidt frost og kulde. Fx kan rosmarin, oliven og laurbær godt tåle lidt nattefrost.

Men tag planterne indenfor, så snart det også bliver frostvejr om dagen.

Hvor skal du placere dine planter indenfor?

De stedsegrønne planter som nerie, oliven, laurbær og rosmarin opbevares bedst ved en temperatur på +5 grader hele vinteren.

Dine planter skal helst stå så lyst som muligt vinteren igennem - stil dem et sted, hvor de får direkte sol, for det er vigtigt med de få timers dagslys der er til stede. En vinterhave, orangeri eller frostfrit drivhus er det bedste sted for dine planter.

Hvordan passer du dine planter indenfor?

 • Kontrollér for sygdomme og insekter
  Kontrollér planterne for svampesygdomme og insekter, før du sætter planterne indendørs. Klip blade og skud, som er angrebet af svampesygdomme, af. Fjern bladlus ved at sprøjte angrebne planter med insektsæbe. Fjern visne blade og andet dødt plantemateriale.
 • Minimum af vand og ingen gødning
  I vinterperioden har planterne ikke behov for store vandmængder, så nedsæt vandingen til et minimum. Prøv at kontrollere vandingen ved bl.a. at se efter skuddene og bladene. Vand lidt, hvis skuddene begynder at hænge, eller bladene bliver slappe. Decideret bladtab kan også være resultat af udtørring. 
  Vand højst 1 gang hver eller hver anden uge, hvis temperaturen er omkring +5 grader. Gød ikke i hvileperioden.
 • Klip planterne ned
  Har årets tilvækst været kraftig, kan du reducere størrelsen på de planter, som skal indenfor. Dels fylder planterne ikke så meget, dels har nye svage, bløde skud vanskeligere ved at klare den reducerede mængde lys vinteren igennem. Klip evt. bløde ranglede skud af, inden planterne sættes ind til vinteropbevaring.
 • Plant om
  Omplant planterne i februar. Hvis der ikke er plads til ny jord omkring rodklumpen, kan du enten placere planterne i en større potte, eller beskære de yderste rødder, så der bliver plads til ny jord. Vent med at gøde indtil 4-6 uger efter omplantningen. I denne periode opsuger rødderne det naturlige gødningsindhold fra den nye jord. Først når denne gødning er opbrugt, er der behov for gødning. Det skal helst være i form af flydende gødning ved hver vanding.

Podcast: Mig og min have

Episode 9: Eksotiske planter

Pift din bolig, altan, terrasse eller have op med unikke, karakterfulde planter. Eksotiske planter er et vidt begreb, der bl.a. dækker over ananasplante, agave og kødædende planter. Vi indfanger essensen og giver dig de bedste tips til, hvordan du kan bruge eksotiske planter i indretning af haven og i boligen, samt hvordan de skal plejes og passes.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit

Kan du lade eksotiske planter stå ude om vinteren?

Hvis du lader planterne overvintre udendørs, kan du pakke planterne ind i grangrene eller halmmåtter og putte godt med visne blade omkring rødderne. Det er den bedste beskyttelse, du kan give planterne, men der vil altid være risiko for, at dine planter går til i kolde vintre.

Hvilke eksotiske planter tåler bedst kulde?

Der findes en række eksotiske planter som tåler lidt køligere temperaturer end andre og kan klare vinteren ved minimal beskyttelse. Disse planter udsættes i deres hjemmehørende miljø fra tid til anden for frost. Det er:

 • Næbyucca
 • Enkelte hårdføre sorter af oliven
 • Hørpalme
 • Figenkaktus
 • Figen
 • Kamelia

Beskyt planterne således:

 • Pak plantekrukkerne ind bobleplast eller anden let isolerende materiale som halmmåtter.
 • Eller grav planterne ned i jorden i bedet i drivhuset, så rødderne ikke fryser.

Vand planterne meget sparsomt (figenkaktus vandes slet ikke fra november til februar).

Må eksotiske planter pakkes ind i plastik?

Pak ikke dine planter ind i tæt plastik, ellers risikerer du, at planterne bliver angrebet af svampesygdomme.

De kan også få solskoldninger i perioden fra januar til april. Det medfører, at bladene svides og krøller sig sammen. 

I videoen herunder viser haveekspert Jesper Carl Corfitzen hvordan du frostsikrer nogle af de eksotiske planter. 

Video: Sådan sikrer du dine planter mod frosten