Hænger dine citrus- og oliventræer eller nerier og laurbær også lidt med bladene efter vinteren? Så har de sikkert været udsat for temperaturer under +5 grader.

Næsten alle middelhavsplanter er stedsegrønne, og når temperaturen når under + 5 grader opstår der problemer - disse problemer forværres, yderligere, når temperaturen kommer under 0.

De kemiske processer i plantecellerne reduceres, på grund af manglende vandindhold, og når dette sker, visner bladene og skuddene dør.

Planter som vin og figen klarer sig fint i vores klima. De overlever ved at smide bladene, når det bliver koldt.

Sådan kan du se, at dine middelhavsplanter har taget skade

Visne, sammenkrøllede blade og skud er symptomer på, at planten har fået skader på grund af kulde. Men det kan også være manglende vanding. Det kan du i princippet ikke se forskel på.

Ved hvilke temperaturer, tager middelhavsplanter skade?

Hvis planten har stået udenfor med en temperatur under frysepunktet det meste af vinteren, har hovedparten af de sarteste arter, som fx nerie, skærmliljer, englebasuner og citrusplanter, fået alvorlige frostskader og er dermed døde.

Hvis temperaturen veksler mellem frost og tø, kan størrelsen og antallet, af disse skader blive forværret. Hvis planten har stået indendørs med for lav temperatur, måske omkring 0 grader, det meste af vinteren, har de sarteste planter også fået skader.

Hvor meget lys skal middelhavsplanten have?

Skader opstår også lettere, hvis middelhavsplanten har stået i en kælder, værksted eller et mørkt værelse, hvor de ikke har fået så meget lys.

På vores breddegrader er vinteren væsentlig mørkere end ved Middelhavet, derfor er det ret svært at give planterne nok lys. De har ikke godt af at stå i stuen, der er der alt for varm og tør luft – det mest ideelle er en kølig havestue.

Hvornår er planten død, og hvornår kan den reddes?

Det er relativt let at fastslå, om en plante er død eller mere eller mindre halvdød. Hvis skuddene ser tørre ud, så tror mange fejlagtigt, at planten er død.

Hvis man skraber i barken på de tørre skud og ser, at der findes et grønt vækstlag inde under barken eller overhuden, er skuddet ikke dødt. Findes det grønne ikke, er skuddet dødt og kan klippes af.

Hvis der bare findes ét skud eller én gren, som har dette grønne vækstlag, kan planten reddes.

Hvordan kan du redde dine middelhavsplanter?

De plantedele som har et grønt vækstlag kan bruges som grundlag til at opbygge planten igen.

 1. Hvis planten har fået frostskader Klip så tidligt som muligt de visne partier væk. Undertiden er det nødvendig at klippe planten helt ned til basis, hvis det kun er her, der findes et grønt vækstlag eller små grønne knopper. Selv med en så radikal tilbageskæring, er det ofte muligt at redde planten.
 2. Hvis planten har stået for koldt Flyt den til et lyst sted med en temp. på min. +5 grader. Tag den ikke ind i stuen eller andre rum.
 3. Omplantning En omplantning vil også gavne plantens fremtidsudsigter. Den gamle jord omkring rødderne fjernes. Hvis rødderne er meget store i forhold til den tilbageskårne plante, kan rødderne også beskæres.

Den tilbageklippede plante, plantes i en god næringsrig jord. De første 4-6 uger efter omplantningen, gødes der ikke. I denne periode udnytter planten jordens naturlige gødningsindhold. Derefter gødes der med flydende gødning ved hver vanding.

Hvor skal du placere middelhavsplanter udenfor?

Placer planterne så tæt på bygninger som muligt og aldrig i direkte solskin de første 2-3 uger. Bladene kan få solskoldninger i direkte solskin. Det ses som visne blade og skud.

Hvornår skal du tage middelhavsplanter ind igen?

Når du ser de samme temperaturer om efteråret som foråret, skal planterne flyttes ind. Om efteråret er planterne ikke helt så sarte som om foråret. Middelhavsplanterne kan godt tåle lidt nattefrost.

Hvornår må du stille middelhavsplanter udenfor igen?

Når nat temperaturen er over +5 grader kan du sætte dine middelhavsplanter udenfor igen. Omkring Grundlovsdag den 5. juni, er der normalt ingen risiko for nattefrost. Hav altid plastik eller aviser parat til at tildække planterne med, hvis der er udsigt til nattefrost.

Hvis planterne bliver udsat for nattefrost, så begynder de automatisk at drosle de fysiologiske livsprocesser ned, og planterne får signal til at reducere væksten. Den nedsatte lysintensitet gør også sit til, at planterne begynder deres dvaletilstand. I denne tilstand er det lettere at overleve vinteren.

Hold igen med vand og gødning om vinteren

Når der er mindre lys, nedsættes planternes livsfunktioner. Mange planter befinder sig i en dvalelignende tilstand.

Planternes grønkorn får ikke lys nok til at kunne klare nedbrydningen af CO2 og danne ilt, og dermed producere de kemiske forbindelser, som er grundlaget for alle former for rødder, skud, blade og blomster. Det er derfor vigtigt, at du sparer på vand og gødning i løbet af vinteren.

I takt med at lyset og temperaturen stiger, øges vandingen. Brug gerne gødningsopløsning ved hver vanding.

I stedet for at overvande, kan du følge fugtigheden i potten. Når jorden er tør, slipper jorden kanterne langs med potten. Du kan også stikke en finger ned i jorden og føle, hvordan fugtigheden er. Jorden skal føles let fugtig.

Kendte middelhavsplanter

 • Citrus
 • Ægte laurbær
 • Palmer
 • Oliventræer
 • Eukalyptus
 • Skærmlilje (Agapanthus)
 • Figen
 • Vin
 • Morbær
 • Trillingranke (Bougainvillea)
 • Ægte cypresser
 • Sukkulenter - herunder kaktus: Agave, figenkaktus (Opuntia), og forskellige vortemælk ( Euphorbia).

Mindre kendte middelhavsplanter

 • Nerie
 • Kanna
 • Mimose
 • Ild krone (Lantana)
 • Ægte heliotrop (Heliotropium)
 • Granatæbler
 • Englebasuner (Datura).