Hvis du allerede har et rosenbed i din have og gerne vil have det udvidet, behøver du ikke nødvendigvis at køre på planteskolen. 

Du kan med fordel formere dine egne roser ved hjælp af stiklinger. 

Ikke alle rosensorter er lige velegnede til at formere på denne måde, så du må prøve dig frem og være tålmodig. Det er langt fra alle stiklinger, der bliver til noget. Plant derfor flere stiklinger ad gangen. Og husk at stikke et lille skilt i potten med navn på, hvis du formerer flere forskellige sorter samtidig.

Sådan formerer du roser

 1. Den bedste tid til formering af roser er i slutningen af juli eller første halvdel af august.
 2. Tag stiklingerne fra de lange, nye skud, som stadigvæk er friske. Men de må ikke være hverken for bløde eller helt træagtige.
 3. Klip en lang gren af og kassér den yderste bløde del.
 4. Klip dernæst resten op i mindre stykker med hver tre bladsæt.
 5. Fjern de nederste to bladsæt på hvert stykke.
 6. Stik stykkerne fast i en potte med speciel stiklingejord blandet med lidt sand og med et lag sand øverst. Det mindsker risikoen for mug og råd.
 7. Sørg for, at øjet, hvor det nederste bladsæt har siddet, kommer nogle cm ned i jorden. Det er fra dette øje, at rødderne dannes.
 8. Vand jorden, så den er godt fugtig, men ikke drivende våd.
 9. Dæk stiklingerne med overskårne plastflasker eller plastikposer holdt oppe af et par pinde. Klip ventilationshuller, så stiklingerne kan ånde.
 10. Stil potterne lyst og lunt.
 11. Vand jævnligt, så jorden ikke tørrer ud.

Efter ca. 4-6 uger

 1. Stiklingerne har - forhåbentlig - slået rod efter fire-seks uger. Fjern tildækningen, og vand stiklingerne som almindelige potteplanter.
 2. Stil dem lyst, men godt beskyttet, fx i et drivhus, da de små, nye roser er meget sarte den første vinter.
 3. Plant de nye roser et lunt sted i haven i foråret, efter at nye blade er begyndt at skyde frem. Andet år begynder de nye roser som regel at blomstre.

Podcast: Mig og min have

Episode 3: Roser

I denne episode inspirerer vi dig til en fornyet rosegæse med anekdoter, passion og praktiske tips til hvordan du skal passe dine roser og få sat skub i dem i foråret.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit

Se videoen 'Sådan beskærer du dine roser'