Du kan godt plante dine roser et andet sted i haven.

Men hvis du vil at flytte dine roser, skal du passe godt på deres rødder. Roser har et lille rodnet, som består at en kraftig basisrod, hvorfra der udgår fine trevlerødder. Derfor kommer roser ikke op med en klump.

Sørg for en god jord og masser af fugt til roser

Trevlerødderne må ikke tørre ud, hverken når du flytter roserne eller efter omplantningen.

En omplantning vil altid gå ud over rosens rødder, så efter omplantningen skal roserne i gang med at danne nye trevlerødder. Til det har de brug for lidt jordvarme og meget fugt.Vand derfor roser grundigt efter omplantningen.

Omplant ikke dine roser for sent på året. Rødderne skal nå at sprede sig ud i jorden, inden frosten for alvor går sætter ind.

Rosenjord er lerholdigt og hjælper roserne med at holde på fugten. Men ren rosenjord er meget næringsholdig og for stærk til rosernes rødder. Lav derfor en jordforbedring i det bed, hvor du vil plante roserne. Du skal bruge en tredjedel rosenjord og to tredjedele almindelig jord.

Plant roser dybt og beskær

Sørg for, at roserne kommer langt nok ned i jorden, når du genplanter dem. En tommelfingerregel er, at podestedet skal være 8-10 cm nede i jorden. Podestedet er der, hvor de nederste grene på rosens stamme begynder’.

Klip roserne, når du har flyttet dem. Deres rødder er svækkede efter omplantningen, og derfor kan de ikke suge vand nok til, at det kan nå ud i de yderste kviste. Derfor vil roserne komme til at hænge, hvis du ikke beskærer dem.

Plant ikke roser det samme sted to gange

Roser kan sagtens blive stående det samme sted, da roser ikke har brug for sædskifte.

Til gengæld kan du ikke senere kan plante roser på steder, hvor du har flyttet nogle fra. Det skyldes, at jorden bliver ’rosentræt’ og derfor ikke kan nære roser igen.

Hvis nye roser skal lykkes i bede, hvor der før har stået roser, skal al jorden køres bort og erstattes med ny jord.

Episode 3: Roser

I denne episode inspirerer vi dig til en fornyet rosegæse med anekdoter, passion og praktiske tips til hvordan du skal passe dine roser og få sat skub i dem i foråret.

Lyt med på TuneInLyt med på Apple PodcastsLyt med på SpotifyDownload mps

Podcast: Mig og min have

Mig og min have er en podcast til dig, der har mod og lyst til at få jord under neglene. Vi tager dig med på tur rundt i nogle af landets mest bemærkelsesværdige haver og bliver klogere på månedens gøremål.

Se alle afsnit