Der er ikke noget i vejen for, at du graver roser op af jorden og planter dem andetsteds i haven.

Men hvis du vil at flytte dine roser, skal du passe godt på deres rødder. Roser har et lille rodnet, som består at en kraftig basisrod, hvorfra der udgår fine trevlerødder. Derfor kommer roser ikke op med en klump.

Hvornår skal du flytte og omplante dine roser?

Oktober er et godt tidspunkt at flytte dine roser til et andet bed. Det må ikke være for sent på året, da rødderne skal have tid til at sprede sig ud i jorden, inden den bliver for kold.

Det er ikke et optimalt tidspunkt, men det er også muligt at grave roser op om sommeren. I givet fald skal du  beskære rødderne og grenene tilbage til 20 cm med en rosensaks. Der skal være ca. 4-5 hvilende øjne på hver hovedgren, og maksimalt 3-4 hovedgrene i alt.

Plant rosen i en potte og hold den vandet og gødet. Med held vil rosen skyde på ny, og du kan plante den ud på et senere tidspunkt.

Sørg for en god jord og masser af fugt til roser

Trevlerødderne må ikke tørre ud, når du flytter roserne, eller efter omplantningen.

En omplantning vil under alle omstændigheder gå ud over rosens rødder, så efter omplantningen skal roserne i gang med at danne nye trevlerødder. Til det har de brug for lidt jordvarme og megen fugt. Vand derfor roser grundigt efter omplantningen.

Omplant ikke dine roser for sent på året. Rødderne skal nå at sprede sig ud i jorden, inden frosten for alvor går sætter ind.

Rosenjord er lerholdigt, og det hjælper roserne med at holde på fugten. Men ren rosenjord er meget næringsholdig og for stærk til rosernes rødder. Når du skal omplante roser, skal du derfor lave en jordforbedring i det bed, hvor du vil plante roserne. Du skal bruge en tredjedel rosenjord og to tredjedele almindelig jord.

Plant roser dybt og beskær så

Sørg for, at roserne kommer tilstrækkeligt langt ned i jorden, når du genplanter dem. En tommelfingerregel er, at podestedet skal være 8-10 cm nede i jorden. Podestedet er der, hvor de nederste grene på rosens stamme begynder’.

Beskær roserne, når du har flyttet dem. Deres rødder er svækkede efter omplantningen, og derfor kan de ikke suge vand nok til, at det kan nå ud i de yderste af plantens grene. Derfor vil roserne komme til at hænge, hvis du ikke beskærer dem.

Plant ikke roser det samme sted to gange

Roser kan sagtens blive stående det samme sted, da roser ikke har brug for sædskifte.

Til gengæld kan du ikke senere kan plante roser på steder, hvor du har flyttet nogle fra. Det skyldes, at jorden bliver ’rosentræt’ og derfor ikke kan nære roser igen.

Hvis nye roser skal lykkes i bede, hvor der før har stået roser, skal al jorden køres bort og erstattes med ny jord.

Podcast: Mig og min have

Episode 3: Roser

I denne episode inspirerer vi dig til en fornyet rosegæse med anekdoter, passion og praktiske tips til hvordan du skal passe dine roser og få sat skub i dem i foråret.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit