Har du fået et frugttræ på din runde fødselsdag eller din bryllupsdag? Arvet en plante fra dine forældres have, eller taget en eksotisk plante med hjem fra udlandet? Eller dyrker du 20 forskellige pelargoniesorter i drivhuset?

Så er du måske også en af dem, der har et stærkt ønske om at tage dele af din have med dig ved en flytning. Og hvad enten haven er dit kæreste eje eller blot en vigtig del af din hverdag, er det værd at overveje, om noget af dit grønne rum skal med dig.

Flyt gamle planter med til den nye have

Hvis du vælger at flytte planter med til en ny have, følger der ekstraordinær pasning og pleje med.

Skal planterne stå en tid, før de kan plantes på det nye sted, er det vigtigt, at de indtil da er midlertidigt plantet i fornuftige beholdere. Det kan fx være i murerbaljer eller lignende.

Efter plantning, som helst skal foregå enten til efterår eller tidligt forår, kræves der vand og atter vand for at sikre en fornuftig start.

Husk at kigge planter og jordklumper igennem, så du ikke slæber snegleæg eller sygdomme med.

Svært at sige farvel til planter med en historie

Det mener haveekspert Jesper Corfitzen der med egne ord en rigtig havenørd:

- Jeg tror, de fleste entusiastiske og passionerede haveejere har planter, der har en historie med sig. Det betyder, at det næsten kan være det at sige farvel til dem, man begræder allermest, når man skal flytte. Men hvis du tager dig tid til det, kan det godt lade sig gøre at få en del af haven med, siger han.

Han tilføjer, at de fleste af os samtidig har en rationel side, der fortæller os, at man kan købe de samme planter et andet sted.

- Men det er ikke det samme, for ligesom med alle andre ting, kan vi knytte os til vores planter, forklarer han.

 

Små planter er nemmest at flytte

Ifølge Jesper Corfitzen er det derfor en skarp afvejning af lige dele realisme og mavefornemmelse, du skal ruste dig med, når du skal afgøre, hvad der skal med, hvis du flytter.

- Faktisk bliver man nødt til at være benhård. Du skal spørge dig selv, hvad der realistisk set bliver en succes, og lade være med at spytte energi efter planter, som kun har 50 procent chance for at overleve. Det er bedre at satse på stauder, græsser, løg, små planter i potter, der kan genplantes, og planter med et overliggende rodnet, siger han.

Nogle af de ting, som nærmest er umulige at tage med sig, er større træer og gamle buske. Vil du alligevel forsøge, skal du gå i gang med at rodskære dem 2-3 år i forvejen. Så når de – for langt de flestes vedkommende - er ude af overvejelserne, er det tid til at afgøre, hvilke af de resterende grønne elementer, der skal med.

- Man skal tage sig god tid til at gå rundt og mærke efter, hvilke planter, der betyder mest for en. Og også gerne tænke over, om planterne kan komme til at passe ind i den nye have, råder Jesper Carl Corfitzen.

Aflæggere og stiklinger

Du kan snildt dele stauder og tage dem med, ligesom du kan tage stiklinger af langt de fleste af havens buske i sommerhalvåret. Løg og knolde kan nemt graves op og flyttes med, og der er også en del planter, som du kan høste frø fra.

Sådan forbereder du en busk på flytning

Jo ældre buske og træer er, desto sværere er de generelt at flytte. Du kan dog forberede en busk eller et træ, som kun har stået udplantet i haven i en kortere årrække, ved at rodskære det med en dyb spade minimum 1-2 år før flytning.

Gør sådan:

  • Stik spaden skråt ned hele vejen rundt halvanden spadestik fra busken eller træet.
  • Skær i samme rille tre gange på en sæson.

Herefter er buskene nemmere at flytte. Flyt dem helst forår eller efterår.

Generelt er planter med et overliggende findelt rodnet samlet i en klump nemme at flytte – det gælder fx rododendron og haveazalea.

Roser kan også flyttes. Grav rosenplanten op, beskær rødderne og klip de lange rødder tilbage til 20 cm.

Skær rosens top tilbage til 35 cm med 3-4 af de yngste hovedgrene tilbage.

Tal med køber og mægler, før du fjerner planter

Er haven fx rig på rododendron, som det er praktisk muligt at tage med, skal du alligevel tænke dig om. For hvis der er fjernet ting fra haven, kan det give problemer, fortæller Jesper Carl Corfitzen:

- Det kan være en have, der har så særlig en karakter, stemning og æstetik, at det i værste fald kan betyde et fald i husprisen, hvis man laver væsentlige ændringer ved fx at fjerne ting. Efterlader man store plantehuller, kan det potentielt føre til erstatningskrav.

Derfor anbefaler Jesper Corfitzen en god dialog med både ejendomsmægler og køber hele vejen gennem forløbet:

- Det kan godt give bagslag, hvis du prøver at snige dig omkring det, for det kan være lige præcis de tre planter, du tager, som køberne har forelsket sig i. Der er ingen grund til at starte med skidt havekarma, for det handler om planteglæde. Er man ærlig omkring sin passion, smitter det af på de nye ejere og gør det sværere for dem at sige nej, siger han og fortsætter:

- Får man gang i en god dialog med dem, kan man måske også komme og klippe nye podekviste eller tage stiklinger senere på året, hvis årstiden ikke er til det, når man flytter.