Eksotiske planter kan pynte op i næsten ethvert hjem eller have. Vi har fundet 5 hårdføre og sjældne planter med et særegent udtryk, der kan klare at stå udenfor en dansk vinter med meget lidt beskyttelse.

1) Abernes skræk

Abernes skræk, Araucaria araucana, der stammer fra Chile, er et tørketolerant, stedsegrønt nåletræ med pyramidal vækstform og brede, stikkende nåle. Planten er hårdfør og kan dyrkes på friland eller som stor krukkeplante i en årrække. 

I meget strenge vintre bør krukken dog vinterbeskyttes med halmmåtte og evt. bobleplast, men den kan stå ude.

2) Newzealandsk hør

Newzealandsk hør, Phormium tenax, stammer fra New Zealand. Den sætter store og sværdformede, grønne til farverige, stribede blade. Planten trives i en humusrig og næringsrig fugtighedsbevarende jord og tåler en del frost.

Du kan enten dyrke den på friland, hvor den kan klare sig med let vinterdække af en halmmåtte, eller i krukker, hvor den placeres let beskyttet under halvtag, men holdes fugtig vinteren igennem. Du kan beskytte den med en halmmåtte omkring krukken.

3) Kamelia

Kamelia, Camellia japonica, er en stedsegrøn busk fra kystnære løvskove i Kina og de japanske øer. Det er en surbundsplante, der kan dyrkes i udestuer, men også med fordel i surbundsbedet som busk.

En del er fuldt ud hårdføre til det danske klima og behøver knap nok vinterbeskyttelse bortset fra de første år efter plantning. Planten kan ligeledes dyrkes som krukkeplante på terrassen med surbundsjord. 

4) Eukalyptus

Eukalyptus, Eucalyptus pauciflora, også kendt under navnet Snow Gum, er et stedsegrønt træ til terrassen med smukke, sølvfarvede blade.

Eukalyptus, der stammer fra Australien, tåler frost, men bør vinterbeskyttes let som krukkeplante med halmmåtte eller bobleplast. Den kan også udplantes.

5) Næb Yucca

Næb Yucca, Yucca rostrata, hårdfør yucca, kan snildt dyrkes som krukkeplante og vinteropbevares under halvtag, da den ikke tåler det vintervåde vejr. Planten stammer fra Mexico og Texas i USA.

Den tåler fint kulde og holdes derfor til den tørre side vinteren igennem. 

Det vidste du (måske) ikke om eksotiske planter 

  • Flere eksotiske planter tåler sagtens let frost, men det er deres rødder, der ikke tåler frosten. Således kan krukkeplanter frostbeskyttes med bobleplast eller halmmåtte omkring krukken og dermed sagtens klare en dansk vinter. 
  • I kystnære haver kan man dyrke langt flere frostsarte planter udendørs end i haver beliggende i de indre dele af landet pga. af de milde vintertemperaturer. 
  • En del af de kulturplanter, vi allerede i dag anvender i haver, er eksotiske med hver deres oprindelse og særpræg. Fx raketblomst, Kniphofia (Sydafrika), afrikansk skærmlilje, Agapanthus (Sydafrika), trævlet palmelilje, Yucca fillamentosa (Caribien), antarktisk sydbøg, Nothofagus antarctica (Chile), rosmarin, Rosmarinus officinalis (Mellemøsten og Sydeuropa).

Podcast: Mig og min have

Episode 9: Eksotiske planter

Pift din bolig, altan, terrasse eller have op med unikke, karakterfulde planter. Eksotiske planter er et vidt begreb, der bl.a. dækker over ananasplante, agave og kødædende planter. Vi indfanger essensen og giver dig de bedste tips til, hvordan du kan bruge eksotiske planter i indretning af haven og i boligen, samt hvordan de skal plejes og passes.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit