Den subtropiske plante, orkideen, er blevet en populær blomst i de danske vindueskarme, men det er svært at efterligne de forhold, orkideerne normalt lever under. Derfor kan det give udfordringer at passe en orkide.

Ofte vokser planten oppe i nogle grene i et træ i stedet for andre planter, der står nede i jorden og suger næring til sig.

Hvad er epifytter?

Epifytter er planter, der ikke gror i jord, men på andre planter, fx træer.

De er dog ikke snyltere, så de får ikke næring fra det træ, de sidder fast på.

Epifytter bruger træet til at komme tættere op på lyset i regnskoven.

Mange orkideer er epifytter. Det samme er mange bregner og medlemmer af ananas-familien. I Danmark lever mos, lav og alger som epifytter af den næring og fugtighed, som er i barkrevner på træerne.

Kilder: haveabc.dk og Den Store Danske

 

Arten Phalaenopsis vokser for eksempel i det sydlige Kina, Thailand, Filippinerne, Malaysia, Indonesien og Ny Guinea, hvor orkideen normalt lever af vand fra regn, dug og tåge. 

Det skal du se efter, når du køber en orkide

Hvis du vil have størst mulig glæde ud af din orkide, er det en god idé at købe den, når en-to blomster er sprunget ud, mens resten er i knop. Jo flere knopper, der er sprunget ud, jo kortere tid vil du få glæde af de fine blomster.

Derudover kan du tjekke, om planten har det godt. De knopper, der ikke er sprunget ud, skal være saftspændte, så se grundigt efter, om de har en grøn eller hvidlig farve, eller om de fremstår brunlige. Hvis de antager en vissengylden farve og virker lidt runkne, er det tegn på, at planten har været udsat for frost, kulde eller noget andet, der gør, at den ikke kommer til at blomstre med det samme.

Det betyder dog ikke, at planten er helt død – den kan sagtens få blomster senere hen – så hvis det er en særlig orkidetype, kan du godt købe den alligevel. Orkideer holder som hovedregel af lune temperaturer og høj luftfugtighed, så hvis det er frostvejr, når du køber dem, kan du med fordel pakke dem ind under hjemtransporten for at beskytte dem. 

Pasning af orkideer

Når du bruger orkideen som stueplante, kræver det rytme og regelmæssighed at passe den. Hvis du vander den for ofte, rådner rødderne, men hvis du vander den for sjældent, når planten at tørre ud.

Hold derfor øje med, om rødderne når at tørre mellem vandingerne, og vær meget punktlig.

Et godt interval er at vande orkideerne en gang om ugen.

Sådan vander du dine orkideer

Tag orkideerne hen til en håndvask, og dyp dem ned i en balje med vand. Lad dem stå og suge i 15-20 minutter.

Giv dem evt. en overbrusning med en forstøver, når de alligevel står i baljen. Tag derefter orkideerne op, lad dem dryppe af, og sæt dem tilbage på plads.

Det bedste er at bruge blødt vand, altså vand uden kalk, fx afkalket vand eller regnvand. Hvis du bruger postevand en enkelt gang, sker der ikke noget, men planten lever længere, hvis den ikke får kalk.

Giv planten lidt særlig orkidegødning hver anden eller tredje gang, du vander den.

Hvor er den bedste placering til orkideer?

Placér dine orkideer i et lyst vindue, hvor de får rigeligt med lys, uden at de står i direkte sol. Hvis de står direkte i solens stråler ved et sydvendt vindue, risikerer de at blive brændt af.

Orkideerne står optimalt i et østvendt vindue eller et sydvestvendt vindue, gerne lidt væk fra selve vinduet for at undgå overophedning.

Hvis du ikke har så brede vindueskarme, kan du sætte et lille plantebord inden for vindueskarmen, så orkideerne ikke står i direkte sol. 

Vanilje kommer fra orkideer

Vanilje kommer fra en orkide.

Vanilje-orkideerne er faktisk en slægt med mere end 100 arter, hvoraf nogle har frugter/bælge, der bliver til de vaniljestænger, vi kan købe i butikkerne. 

Omplantning af orkide

Du kan sagtens lade orkideen stå i den potte, den er kommet i, men planten skal omplantes med et-to års mellemrum.

Tag planten ud af potten, og fjern de rødder, som virker rådne eller opløste. Rødderne skal være lyse eller grønlige, og hvis de er rådne eller opløste, kan du klippe dem af.

Hæld frisk orkidejord, som består af barkstykker, ned i potten og sæt planten ned. Det er vigtigt, at du ikke bruger spagnum eller pottemuld, for planten optager næring gennem luftrødderne og skal have luft.

Hvordan skal en orkide beskæres?

Du kan godt klippe gamle blomsterstængler helt af. En populær orkideart er Phalaenopsis, som typisk står op ad en pind og har blomsterstængler. Når orkideen har blomstret på den yderste del, opstår der nogle ”knæ” på stænglen.

Hvis du klipper det yderste led på en Phalaenopsis af, hvor blomsterne har siddet, kan du få den til at skyde derfra igen.

Hvis du ønsker dette, behøver du ikke at klippe hele stænglen af, men du kan nøjes med at skære et led af.

En blå orkide

Blå orkideer er blevet populære, men vokser ikke vildt i naturen. De er blevet podet med farve i stilken, og mange oplever, at de bliver hvide, når der kommer nye blomster.

Du kan evt. prøve at farve dem blå selv ved at hælde blå frugtfarve i vandet, når du vander dem, indtil planten er i blomst. 

Hvordan får jer orkideer til at blomstre igen?

Hvis du plejer din orkide regelmæssigt, kan den blomstre to-tre gange på et år, men da der godt kan gå et stykke tid mellem blomstringerne, er det en god idé at købe flere orkideer forskudt af hinanden, da blomstringen ikke er sæsonafhængig.

Er du særligt dedikeret til at passe dine orkideer, eller har du en sjælden orkideart, kan du give planterne lidt kunstlys om vinteren for at hjælpe deres vækst på vej. 

Podcast: Mig og min have

Episode 9: Eksotiske planter

Pift din bolig, altan, terrasse eller have op med unikke, karakterfulde planter. Eksotiske planter er et vidt begreb, der bl.a. dækker over ananasplante, agave og kødædende planter. Vi indfanger essensen og giver dig de bedste tips til, hvordan du kan bruge eksotiske planter i indretning af haven og i boligen, samt hvordan de skal plejes og passes.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit