Stueplanter har flere vigtige funktioner. De:

  • Forbedrer indeklimaet i boligen.
  • Skaber bedre akustik i et rum.
  • Øger luftfugtigheden.
  • Er med til at rense luften for giftstoffer.

Men hvordan sikrer du dig, at dine potteplanter har det godt og får et langt liv?

Hvor lang tid kan en stueplante leve?

Det er svært at svare præcist på, hvor længe en stueplante kan leve. Nogle har en stuebirk stående i 20 eller 30 år. Andre lever markant færre år. Fælles for alle stueplanter er dog, at de alle har potentiale til at leve længere end én sæson. Få råd til pasning af stuebirk og andre indendørs planter.

Levetiden afhænger især af plantens vækstforhold: Lys, vand, næring og pottens størrelse. Derudover kan du forynge nogle planter ved at beskære dem.

At en plante er ’flerårig’, betyder, at den lever mere end 2 år.

Hvilke former for stueplanter findes der?

Kort fortalt findes der 2 slags stueplanter:

  1. Stueplanter med blomster
  2. Stueplanter uden blomster

Stueplanter med blomster er fx hortensia, liljer og stauder. 

Stueplanter uden blomster, der til gengæld kan have flotte blade, er fx oliventræ, filodendron eller sølvbregne.

Placering af potteplanter indendørs

De fleste stueplante bør stå i dagslys. For at trives har de fleste planter brug for lys, og de har svært ved at overleve, hvis de placeres i et mørkt hjørne. Men da der er forskel på, om de trives i direkte eller indirekte lys, er det vigtigt at finde ud af, hvad den enkelte plante har brug for.

Der findes også planter, som ikke trives i direkte sollys, og som derfor vil lide, hvis de placeres i et solrigt vindue. Spørg din forhandler, når du køber din stueplante, eller find information på nettet.

Vend planten en gang i mellem for at forebygge gule blade og for at få den til at vokse lige meget hele vejen rundt.

Ryk evt. planterne fra fx vindueskarmen og lidt længere ind i rummet, når de har vokset sig større og derfor kræver mere plads. Men gør det om muligt lidt ad gangen, da planterne langsomt skal vænnes til de ændrede lysforhold.

Hvordan og hvor tit skal stueplanter vandes?

Vand stueplanterne omkring siderne af potten. Vand ikke dér, hvor planten vokser op af jorden, ellers risikerer du, at bladene rådner, fordi den tykke vandstråle overvander planten.

Vand først dine planter, når de er tørre igen. Hvis du bliver ved med at vande og holder en konstant fugtig jord, stiger sandsynligheden for, at planten rådner. En stueplante har normalt godt af at udtørre imellem vandingerne.

Der er forskel på, hvor tit planter skal vandes. Det afhænger bl.a. af, hvilken plante det er, stuetemperaturen og placeringen - en solfyldt vindueskarm eller en radiator på fuld styrke kan udtørre planterne hurtigere end et køligt rum eller et nordvendt vindue.

Giv stueplanten luft i bunden af potten for at sikre mod overvanding. Hvis du overvander planten, og den ikke har luft under rødderne, samler vandet sig i bunden. Men planten vil kun drikke det vand, den har brug for. Resten bliver i bunden og er hele tiden være i kontakt med rødderne, som meget lettere rådner.

Lav luft i bunden på 1 af disse 2 måder:

  1. Brug en urtepotteskjuler med hul i bunden og underskål, som vandet kan løbe ud i.
  2. Put små sten ned i potten under mulden. Løft jordklumpen og hæld stenene ned i bunden af potten i et lag på et par centimeters tykkelse. Brug fx lecakugler, der er lette og sikrer et luftlag i bunden. Du kan også bruge almindelige småsten, fx perlesten, men de er meget tungere og dyrere end lecakugler. Lecakugler kan købes i de fleste byggemarkeder og på plantecentre.

Video: Sådan vander du dine stueplanter

Tag stueplanten udenfor, når det regner

Tag stueplanterne udenfor, når det regner, forår, sommer og efterår.

Det er der flere grunde til:

  • Regnen skyller skadedyr væk, inden de når at lægge æg.
  • De fleste planter optager ekstra næring via deres blade af regnvand.
  • Regn vasker støv væk fra planterne og får dem til at se pænere ud

Stil ikke planter i brusebad

Stil ikke planten i brusebadet. Hvis der er kalk i vandet fra bruseren, efterlader det spor af hvide pletter på planten. Bruserens dråber fordeler sig heller ikke lige så fint ud over planten og bladene som regnens dråber.

Gødning af planter

Gødning sikrer, at planterne får tilført mere næring end ved regulær vanding. Det kan være med til at forlænge planternes levetid og sikrer, at planterne fremstår friske og blomstrer i længere tid.

Der er forskel på, hvor meget gødning stueplanter skal have, og hvor tit du skal gøde dem alt efter, hvilken slags stueplante der er tale om.

Stueplanter med blomster skal gødes én gang om måneden i vækstsæsonen, som strækker sig fra marts til oktober, og en gang hver anden måned i vinterhalvåret. Det sikrer en længere blomstringsperiode. 

Stueplanter uden blomster skal gødes hver tredje måned i vækstsæsonen. I vinterhalvåret behøver de ingen gødning.

To former for gødning til stueplanter

Gødning inddeles i 2 grupper:

  • Kunstgødning 
  • Organisk gødning

Kunstgødning

Kunstgødning er kemisk fremstillet og består af de næringsstoffer, som planterne har brug for. Du kan bl.a. få kunstgødning:

  • I væskeform, som blandes op med det vand, du vander planterne med. Som gødningspinde, som stikkes ned i jorden omkring stueplanten. Når du har vandet jorden, opløses de små grønne pinde over tid og afgiver gødning til planten.

Mange dagligvarebutikker sælger plantegødning, og de fleste byggemarkeder og plantecentre har det altid i deres sortiment.

Organisk gødning - hjemmelavet

Organisk gødning bygger på genbrug af naturens egne råvarer og kan fx være:

  • Teblade (kogte)
  • Kaffegrums
  • Æggeskaller fra kogte æg.

Lad teblade, kaffegrums eller æggeskaller ligge omkring planten i potten. Når du vander planten, trækker vandet næringsstofferne med ned til rødderne.

Tegn på at planterne mistrives

Det er en god idé at omplante dine stueplanter hvert eller hvert andet år. Der er en række tegn på, at planterne mistrives og vil have glæde af frisk jord. 

  • Gule blade. Når planterne ikke får lys nok - typisk om vinteren - får de gule blade. Pil bladene af. 
  • Rødderne har fortrængt jorden. Hvis en plante har stået i den samme potte i lang tid, kan den 'æde' det meste af jorden, så der kun er rødder tilbage. Det er en god idé at skifte til en større potte. 
  • Hvidt lag på jorden. Salt bundfældes i jorden og stiger op til overfladen. Når du vander dine planter, siver salten ned og beskadiger rødderne. Fjerne de hvide skorper. 
  • Planterne får overbalance. Hvis en plante er vokset meget, kan der opstå et misforhold mellem plantens højde og potten, så planten næsten er ved at vælte. Skift til en større potte - potten skal cirka fylde en tredjedel af den samlede højde. 
  • Rødderne er mørke og bløde. Hvis planten bliver overvandet eller udtørret, vil rødderne blive skadet. Det kan du se ved, at rødderne bliver mørke og ikke føles sprøde, når du rører ved dem. Nye rødder er lyse, og det er et tegn på, at planten er i vækst. 

Hvordan omplanter du en stueplante?

Du kan let omplante stueplanten til en anden eller større potte.

Forbered planten ved at løsne rødder og jord. Planterne kan godt overleve, selvom du kommer til at brække en rod af. 

Vælg ikke en for stor potte, men gå en-to pottestørrelser op. Hvis du vælger en potte, hvor der er en cm fra planten til den nye pottes kant, er der plads til ny pottemuld. 

Brug altid frisk pottemuld og tilsæt gødning. Hvis du vælger en pottemuld med små lerpartikler, vil det være med til at skabe luftlommer, der forhindrer, at pottemulden falder hurtigt sammen. Du kan også blande lecakugler, vækstler eller lignende i pottemulden for at skabe luftlommerne. 

Selvom du går en pottestørrelse op, skal planten ikke drukne i potten - den skal gerne stå i samme højde som i den gamle potte. 

Fyld op med jord, og tryk jorden godt fast. Hvis du kan løfte i planten, uden at den ryger ud af potten, så har du plantet for løst. 

Hvordan beskyttes stueplanter mod insekter, fx bananfluer og myg?

Hvis du har flere stueplanter i din bolig, er det en god idé at stille dem sammen. Det skaber et mikroklima, hvor planterne beskytter hinanden. Det forhindrer også udtørring, fordi planterne til sammen bedre holder på fugten.

Samtidig kan mikroklimaet være med til at forhindre angreb fra myg og fluer.

For at bekæmpe insekter kan du også lægge tørrede nelliker og kanelstænger eller skrællen fra en citrusfrugt på jorden omkring planten. Ofte er insekter ikke glade for krydderier og kraftige aromaer og vil derfor holde sig væk.