Stueplanter er populære som aldrig før. Men hvis du ikke har så meget erfaring, kan det være svært at vide, hvilke planter du skal vælge, og hvordan du skal passe dem.
Haveekspert Jesper Carl Corfitzen har udvalgt 10 planter, der klæder de fleste stuer, og som er nemme at passe. Så er du godt klædt på, når turen går til den lokale blomsterhandler eller planteskole.
1) Fingerphilodendron (Monstera deliciosa)
Fingerphilodendron er med sine store blade både en karakterfuld og pladskrævende plante. Den kan blive op til 2,5 meter høj.
Fingerphilodendronen kommer fra tropiske egne og vil gerne stå lyst, men den skal ikke stå i fuld sol, da den tager skade af det. Så stil den lidt ind i rummet.
2) Pilea (Pilea peperimoides)
Pilea er en lille plante med tallerkenagtige blade, og den er nem at starte ud med. Det kan næsten ikke gå galt.
Den er svær at slå ihjel, og hvis den hænger lidt, betyder det bare, at den skal have lidt vand. Så retter den sig ud igen.
Pilea peperimoides tager sig godt ud på reoler og hylder.
3) Napoleonshat – også kaldet Elefantøre (Kalanchoe beharensis)
Napoleonshat ser lidt sjov ud med bladene, der ligner elefantører. Det er ikke en plante, du ser særlig tit, men den er ved at få en renæssance.
Napoleonshat er nem at passe, tåler udtørring og skal ikke have særligt meget vand om vinteren.
4) Nyrebregne (Nephrolepis exaltata)
Nyrebregne kendes også under navnet stuebregne, og er en sand klassiker. Med sit grønne udtryk ser den rigtig frodig ud i din stue.
Planten skal dog have forholdsvist meget vand, lidt mere end én gang om ugen. Nyrebregnen skal samtidig have meget lys, men ikke nødvendigvis fuld sol.
5) Svigermors skarpe tunge (Sansevieria trifasciata)
Svigermors skarpe tunge er også en gammel klassiker, som har fået en renæssance. Den er utrolig nem at have med at gøre. Den kan tåle lidt af hvert og er svær at slå ihjel.
Samtidig behøver du ikke tænke så meget over, hvor den står, da den kan tilpasse sig lidt af hvert.
6) Violinfigen (Ficus lyrata)
Violinfigen en stor såkaldt bladplante. Jo større den bliver, jo større bliver bladene også.
Violinfigen har fået sit navn, fordi plantens blade får samme karakter som figenblade. Den er god til store rum, hvor den eksempelvis kan stå i et hjørne, hvor der er plads til, at den kan vokse og manifestere sig.
7) Gummitræ (Hevea brasiliensis)
Gummitræ er endnu en plante, som er utrolig nem at have med at gøre.
Stil den mellemlyst og husk at gøde den. Hvis du passer gummitræet ordentligt, bliver det til et ret stort træ på op til 8 meter højt. Jo lysere rummet er, jo bedre trives planten.
8) Kaktus (Opuntia microdasys)
Opuntia er en af de ret hårdføre kaktusser, som også kan bruges på altanen. Vær opmærksom på, at de ikke kan tåle for meget regnvejr.
Lad dig ikke skræmme, hvis den lægger sig ned. Det betyder bare, at du skal vande den, og så vil den rejse sig igen.
9) Perler på snor (Senecio herreanus)
Bladene på senecio ligner perler på en snor, og den fungerer perfekt til at hænge fra lofter i stue- eller køkkenvinduer. Alternativt kan den også hænge i et stuerum.
Du behøver ikke vande den så meget, da den godt kan tåle lidt udtørring.
Det er en fin og dekorativ plante, som heller ikke tager for meget af udsynet, hvis den hænger i et vindue. Derudover er perlerækkerne ganske velegnede til blomsterbuketter, hvis de skulle blive for lange.
10) Hjortetak (Platycerium bifurcatum)
Hjortetak er en nøjsom plante, der ikke kræver så meget muld. Det er først, når den begynder at vokse ud af potten, at den skal omplantes.
I botaniske haver hænger den ofte ned fra loftet med et net af mos.
Sådan passer du dine stueplanter
Stueplanter er normalt nemme at passe. Her er, hvad du typisk skal gøre for at få dem til at trives og holde længe.
Som en tommelfingerregel skal dine planter skal vandes én gang om ugen. Det er bedre at vande grundigt én gang end at vande lidt flere dage om ugen.
For at være sikker på, at planten får tilstrækkeligt med vand, kan du sænke planten ned i en spand med vand. Når der ikke kommer flere luftbobler op til vandoverfladen, så har plantet fået nok vand. Det tager typisk 20-30 sekunder. Lad derefter potten dryppe af og stil den tilbage på sin plads indtil næste uges vanding.
I vinterhalvåret er det ikke altid nødvendigt at vande hver uge. I stedet kan du nøjes med at vande hver anden uge, men hold øje med planterne og mærk på jorden.
Det er også en god idé at gøde dine planter. Det behøver du dog ikke gøre hver gang. For at give dine plante de bedste vækstbetingelser kan du bruge flydende blomstergødning med mikro-næring. Det giver planterne de grundstoffer, som mulden ikke kan tilføre planten.
Priser på stueplanter
Priserne varierer alt efter størrelse, men de fleste planter kan købes for 50-100 kr., hvis du køber planterne fra helt små. Jo større plante du køber, jo højere pris. Hertil kommer prisen på krukker. der hurtigt kan være mange gange dyrere end planten selv. .
Ofte har supermarkederne et godt udvalg af planter, mens havecentre og blomsterforhandlere sælger de mere sjældne planter.