Stueplanter er populære som aldrig før. Men hvis du ikke har så meget erfaring, kan det være svært at vide, hvilke planter du skal vælge, og hvordan du skal passe dem.

Her har haveekspert Jesper Carl Corfitzen udvalgt 10 planter, der klæder de fleste stuer, og som er nemme at passe. Så er du godt klædt på, når turen går til den lokale blomsterhandler eller planteskole.

Fingerphilodendron (Monstera deliciosa)

- Med sine store blade er det her både en karakterfuld og pladskrævende plante. Den kan blive op til 2,5 m høj. Fingerphilodendronen kommer fra tropiske egne og vil gerne stå lyst, men skal ikke stå i fuld sol. Det vil den tage skade af. Så stil den lidt ind i rummet, siger Jesper Carl Corfitzen.

Pilea (Pilea peperimoides)

 - Det er en lille plante med tallerkenagtige blade, og den er rigtig nem at starte ud med. Det kan næsten ikke gå galt. Den er svær at slå ihjel, og hvis den hænger lidt, betyder det bare, at den skal have lidt vand. Så retter den sig ud igen. Pilea peperimoides tager sig godt ud på reoler og hylder, lyder det fra Jesper Carl Corfitzen.

Napoleonshat - kaldes også Elefantøre (Kalanchoe beharensis)

- Den ser lidt sjov ud med bladene, der ligner elefantøre. Napoleonshat er ikke en plante, du ser særlig tit, men den er ved at få en renæssance. Den er nem at passe, tåler udtørring og skal ikke have særligt meget vand om vinteren, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Nyrebregne (Nephrolepis exaltata)

- Den kendes også under navnet stuebregne, og er en sand klassiker. Med sit grønne udtryk ser Nyrebregnen rigtig frodig ud i din stue. Planten skal dog have forholdsvist meget vand, altså lidt mere end én gang om ugen. Nyrebregnen skal samtidig have meget lys, men ikke nødvendigvis fuld sol, bemærker Jesper Carl Corfitzen.

Svigermors skarpe tunge (Sansevieria trifasciata)

- Svigermors skarpe tunge er også en gammel klassiker, som har fået en renæssance. Den er utrolig nem at have med at gøre. Den kan tåle lidt af hvert og er svær at slå ihjel. Samtidig behøver du ikke tænke så meget over, hvor den står, da den kan tilpasse sig lidt af hvert. Det er blandt andet derfor, at Svigermors skarpe tunge er en af mine hit-planter, fortæller Jesper Carl Corfitzen.  

Violinfigen (Ficus lyrata)

- Her har vi en stor bladplante. Jo større den bliver, jo større bliver bladene også. Den har fået sit navn, fordi plantens blade får samme karakter som figenblade. Violinfigen er god til store rum, hvor den eksempelvis kan stå i et hjørne, hvor der er plads til, at den kan vokse og manifestere sig, siger Jesper Carl Corfitzen.

Gummitræ (Hevea brasiliensis)

- Endnu en plante, som er utrolig nem at have med at gøre. Stil den mellemlyst, og husk at gøde den. Hvis gummitræet passes ordentligt, bliver det til et ret stort træ på op til otte meter højt. Jo lysere rummet er, jo bedre trives planten, fortæller Videncentret Bolius’ fagekspert. 

Opuntia microdasys (kaktus)

- Opuntia er en af de ret hårdføre kaktusser, som også kan bruges på altanen. Dog skal man være opmærksom på, at de ikke kan tåle for meget regnvejr. Du skal ikke lade dig skræmme, hvis den lægger sig ned. Det betyder bare, at du skal vande den, og så vil den rejse sig igen, råder Jesper Carl Corfitzen.  

Sukkulent med en perlekæde af runde, grønne blade (Senecio herreanus)

- Bladene ligner perler på en snor, og den fungerer perfekt til at hænge fra lofter i stue- eller køkkenvinduer. Alternativt kan den også hænge i et stuerum. Man behøver ikke vande den så meget, da den godt kan tåle lidt udtørring. Det er en fin og dekorativ plante, som heller ikke tager for meget af udsynet, hvis den hænger i et vindue. Derudover er perlerækkerne ganske velegnede til blomsterbuketter, hvis de skulle blive for lange, siger Videncentret Bolius’ fagekspert.

Hjortetak (Platycerium bifurcatum)

- Det er en nøjsom plante, der ikke kræver så meget muld. Det er først, når den begynder at vokse ud af potten, at den skal omplantes. I botaniske haver hænger den ofte ned fra loftet med et net af mos, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Generel pasningsvejledning fra Videncentret Bolius’ haveekspert

Tommelfingerreglen er, at dine planter skal vandes én gang om ugen. Det er bedre at vande grundigt én gang end at vande lidt flere dage om ugen.

For at være sikker på, at planten får tilstrækkeligt med vand, kan du sænke planten ned i en spand med vand. Når der ikke kommer flere luftbobler op til vandoverfladen, så har plantet fået nok vand. Det tager typisk 20-30 sekunder. Herefter lader du potten dryppe af, og så stiller du den tilbage på sin plads indtil næste uges vanding.

Det er også en god idé at gøde dine planter. Det behøver du dog ikke gøre hver gang. For at give dine plante de bedste vækstbetingelser kan du bruge flydende blomstergødning med mikro-næring. Det giver planterne de grundstoffer, som mulden ikke kan tilføre planten.

I vinterhalvåret er det ikke nødvendigt at vande hver uge. I stedet kan du nøjes med at vande hver anden uge.

Priser

Priserne varierer alt efter størrelse, men de fleste planter kan købes for 50-70 kr. i snit. De fleste altanplanter er dog lidt dyrere og kan typisk købes for 70-160 kr.

Ofte har supermarkederne et godt udvalg af planter, mens havecentre og blomsterforhandlere sælger de mere sjældne planter.

chevron_left
chevron_right