Spørg Bolius

Huset genopført efter brand er blevet for tæt, døre ikke kan smække og der er alt for varmt - er det en fejl?

Til Bolius

Vores hus har været brændt, og er opbygget efter de nyeste regler (der var kun ydermurene tilbage).

Det er tætnet efter alle kunstens regler (vi kan ikke smække med dørene, så tæt er det).

Nu er problemet, at der altid er meget varmt inde i huset, sjældent under 25 grader, selvom at varmen er lukket. Der er gulvvarme overalt.

Nu har en håndværker fortalt mig, at der mangler genveks. Er det noget, som er lovpåkrævet i nybyggeri?

Det er uudholdeligt at være i huset.

Hvad gør vi?

Venlig hilsen Erik

Hej Erik

Ja, det er jo lidt held i uheld, at man får sig et dejligt, tæt hus.

Det er en moderne, men ikke desto mindre klassisk udfordring med ældre huse, som bliver renoveret og tætnet. Ældre huse er ikke født med den samme form for ventilation, herunder med balanceret ventilationsanlæg med varmegenvinding (også kendt som Genvex, som blot er et produktnavn for samme).

Det er fra situationer som jeres, at mange klager over, at de nye huse er som at bo i en plasticpose, hvilket er rigtigt nok. Men nye huse, som netop er meget tætte, har et langt større fokus på ventilation og luftudskiftning, end de gamle og utætte huse havde.

Så skal man have et meget tæt hus, så skal man som minimum sørge for god udsugning og aftræk fra hhv. køkken, bad(e) og bryggers. Dertil skal der være friskluftsventiler i enten vinduer eller ydervægge. Og i tillæg til dette skal man lufte ud flere gange dagligt!

Alternativt til dette, kan man installere et decideret ventilationsanlæg. Anlægget skal i nye huse være udstyret med varmegenvinding, så den varme luft indefra forvarmer den nye friske luft, der blæses ind. Det var der heller ikke krav om ”den gang”.

Så for at svare konkret på dit spørgsmål. Så er det ikke et lovkrav som sådan i det ældre, men nyrenoverede hus. Men der er krav om ventilationsmulighederne som nævnt ovenfor.

Mange får i disse dage efterinstalleret ventilationsanlæg i deres huse, typisk efter netop en energirenovering eller andre ombygninger. Jeg har aldrig hørt nogen klage over det.

Udover den generelle friske luft, fjernes fugt, kemi, sodpartikler og deslige sammen med CO2, radon og andet skidt i luften.

Held og lykke med det, og hold hovedet koldt!

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden