Info om huset

  • 320 m2 fordelt på 2 plan.
  • Tegnet af arkitekt Gert Wingårdh i 2003. 
  • Her bor Eva og Göran Gannedahl med deres lille datter Karin.

Det er ikke uden udfordringer at bygge et hus, der passer ind i det svenske klippelandskab. Først måtte der sprænges et 3 meter stort hul ind i klippen for at få huset placeret, og dernæst var det nødvendigt at bore et 40 meter langt hul i klippen for at lægge et afløbsrør. Men spørger man ejerne, Eva og Göran Gannedahl, har det været det hele værd:

- Det bedste ved huset er, at naturen føles meget tæt på. Huset ”smelter” nærmest sammen med klipperne, og ser man det på afstand, ser det faktisk ud som om, at huset er en del af bjerget.

Videncentret Bolius talte med parret i 2016.

Samarbejde mellem arkitekt og ejere

Huset er tegnet af arkitekt Gert Wingårdh, som parret fik kontakt med gennem Evas arbejde, hvis bygning også er tegnet af ham. Det var vigtigt for arkitekten, at hans idéer fik lov at udfolde sig, og sammen med parret, som også er meget arkitekturinteresserede, fandt de en god løsning, som begge parter var tilfredse med.    

Udenpå er huset beklædt med kobberplader, som med tiden får et mere grønligt look. Taget er uden skorsten og består af tre lag: isolerende kobberstykker og glas, et lag asfalt og endelig beton. Husets vægge er opbygget af lecablokke og træ, som også udgør rammerne omkring vinduerne. Der er ingen bærende søjler, så huset virker meget luftigt.

Panoramavinduer mod vandet

På husets øverste plan er der adgang til både stue, spisestue og køkken, mens en trappe fører op til et kontor.

Stueetagen er ét stort rum uden skillevægge, hvor man har indsat store panoramavinduer, så man får mest muligt ud af den flotte udsigt over den svenske skærgård. Det nedre plan består af 6 rum, hvoraf det ene er badeværelse. Også her er en klippevæg integreret, som giver rummet et råt look.

I det hele taget er huset så godt tilpasset det svenske klippelandskab, at man får følelsen af at opholde sig midt i naturen, uanset om man befinder sig inde eller ude. Parret er blevet meget tilfredse med resultatet og nyder at være i ét med naturen.