Info om huset

  • 210 m2 fordelt på tre etager
  • Ligger ved Turesø, ca. 17 km fra Stockholm
  • Tegnet af arkitekt Gert Wingårdh
  • Her bor Linda Johanson og Bengt Frogner

I et tidligere sommerhusområde uden for Stockholm bor Linda Johanson og Bengt Frogner. Det har de gjort siden 2006, hvor de sagde farvel til storbyens ræs og flyttede ud i naturen. For at få mest muligt ud af de naturskønne omgivelser, valgte de at bygge et storslået hus med panoramavinduer ud mod den svenske skærgård.

Tagterrasse på toppen

Huset ligger højt og flot på en klippeskrænt ved Turesø, ca. 17 km fra Stockholm. Det er bygget direkte på de skrånende klipper, så der er ikke megen have. Derfor har de valgt at have en stor terrasse øverst og bag huset, så de kan nyde morgensolen. De store vinduespartier, der vender mod skærgården, er placeret mod nord, så der er aldrig risiko for, at solen bager ind om dagen.

Husets 210 m2 er fordelt på to etager plus en tagterrasse i hele husets længde og bredde. Deroppe er man 10 m over jorden og kan slænge sig i loungemøbler, mens man nyder den flotte udsigt over skærgården. Det meste af terrassen er uden overdækning, men ved siden af trappeburet i glas, er der en pavillon på 20 m2. Terrassen bliver også brugt om vinteren, og her sørger et opvarmet spabad for, at man kan nyde stjernerne en frostklar vinternat.  

Udfordrende indretningsproces

De øvrige to etager er indrettet til beboelse, men det var ikke helt nemt for parret at gå fra en bylejlighed i Stockholm til det store hus på skrænten:

- Det har været en anderledes indretningsproces, da rummene her er meget store og arkitektonisk ekstremt stramme i linjerne – og de enorme vinduespartier i fuld højde og længde betyder også noget. Derfor er spisebordet fra lejligheden fx blevet skiftet ud med et større, da det nærmest forsvandt i rummet, griner Bengt Frogner.

Parret har dog ikke haft travlt med at blive færdige, så de forventede ikke at blive færdige med indretningen lige med det samme. I stedet valgte de at bo i huset et stykke tid for at mærke efter, hvordan huset og deres indretningsidéer vil harmonere.

- Modningsprocessen skal ikke stresses frem og føre til fejlagtige indkøb, som man så fortryder. Det må gerne tage tid, siger Bengt.

Den fascinerende natur

Spørger man parret, hvad det bedste ved huset er, svarer de kort og godt ”alt”! Det er et helårshus og udfylder samtidig behovet for et sommerhus. Her er ro og smuk natur, men samtidig er man tæt på byen. Parret nyder også muligheden for at sejle ud på vandet i deres båd og stoppe ved en af de små byer i skærgården og spise frokost.

Den fænomenale udsigt og årstidernes skiften er også noget, parret fremhæver:

- Det er fantastisk at se forskellen fra om aftenen, hvor vinduerne virker som en sort væg med refleksion fra stuerne, og så til om morgenen, hvor himlen, træerne og vandet nærmest vælter ind som et kæmpe visuelt tapet. Uanset om det er stormende snevejr eller en sommermorgen, der starter blidt, så er følelsen af at være midt i vejret utrolig fascinerende.