Oplægget lød på at opføre et sommerhus til et kunstnerpar, hvor de kunne inspireres til at tænke og arbejde. Resultatet er blevet et hus, hvor ikke blot kunstnere, men nok de fleste vil få tankerne på gled ved blot at sidde stille og se skyggerne falde forskelligt ind i huset, som dagen går.  

Vendes blikket udad, kræver det også lidt tankevirksomhed, for hvilken af de hundredvis af indrammede træfirkanter skal blikket rettes igennem? 

Huset på øen har ud over betongulve og en solid trækonstruktion ovenpå fået et ekstra lag, der ligner et træskelet, og som gør arkitekturen helt speciel. Ikke blot at se på, men også ved at solens stråler filtreres gennem træskelettet og kaste spændende skygger ind på gulve, møbler og vægge.  

Beton i huset smelter sammen med klipper

Boligen kort 

  • Beliggenhed: Skåtøy, en lille ø på Norges sydkyst.  
  • Hustype: Sommerhus opført i 2018.  
  • Størrelse: 70 m2 bygning på en 700 m2 stor grund.   
  • Arkitektfirma: Atelier Oslo, atelieroslo.no 

Huset er inddelt i flere niveauer og smelter nærmest sammen med de klippefyldte omgivelser. Det understreges ved, at der er brugt betongulve samt beton i både køkken og stuedelens pejseområde. 

Betonen gentages i de bredde trapper udenfor huset og ligner til forveksling klipperne på grunden.  

Gulv til loft-vinduer trækker naturen ind i sommerhuset

Når du bevæger dig rundt inden døre, kan det være svært at skelne inde fra ude og omvendt. Det skyldes, at der flere steder er gulv til loft-vinduer, og andre steder møder blikket træskelettet.  

Nils Ole Brandtæg, der er arkitekt og partner i Atelier Oslo, som står bag huset, fortæller, at bygningen også er bæredygtig, da man undgik at sprænge klipperne: 

– Herudover har vi med træskelettet lavet en fast solafskærmning, som skærmer for solvarmen om sommeren, men som slipper sol og varme ind om vinteren. 

Videncentret Bolius dykker i en række artikler ned i udenlandsk arkitektur, der med materialevalg, form og funktion, klimahensyn og kreativitet er inspirerende indslag fra fremmede himmelstrøg. 

Læs de andre artikler i serien: