Boligen kort

  • Beliggenhed: Skærgården ud for Stockholm.
  • Hustype: Helårshus opført 2019-2022.
  • Størrelse: 220 m2 + kælder på 110 m2.
  • Arkitektfirma: Tham Videgård

På en bakketop med udsigt over Baggensfjorden i den stockholmske skærgård blev Red House opført for et par år siden. Grunden ligger i et kulturarvsområde med en del bygninger fra første halvdel af det 18. århundrede, hvorfor arkitektfirmaet Tham & Videgård på én gang skulle lade arkitekturen skrive sig ind i konteksten og på den anden side tilfredsstille bygherrens ønsker om modernitet og tidssvarende løsninger.

Det resulterede blandt andet i en facade skabt af fyrretræsfinér i en ramme af kernefyr, alt behandlet med en laserende falurød træbeskyttelsesmaling, der gør, at du kan se træets struktur og årer. 

­– Facadens finérplader er monteret med overlap, hvilket gør, at facaden bliver ventileret og derfor har en øget levetid. Samtidig forstærker overlappet spillet mellem lys og skygge på facaden, fortæller Bolle Tham, arkitekt og medstifter af tegnestuen Tham & Videgård.

Red House med saddeltag

Arkitekterne er meget stolte af, hvordan husets moderne arkitektur føles naturlig på grunden og i området.

Det er lykkedes, dels på grund af den monokrome, falurøde farve på facaden, der klassisk er lavet i træ, dels takket være saddeltaget, der matcher typen af saddeltag fra de ældre nærliggende huse.

Har du fået lyst til at studere tegnestuens forstørrede udgave af træspånsfacaden, altså teknikken med de overlappende træplader, kan du besøge Kalmar Kunstmuseum, som også er tegnet af Tham & Videgård, og som blev indviet i 2008. Her er farven ikke falurød, men sort.

Billedserie: Red House