Kort om villa Berg

  • Opført: 2020
  • Kvadratmeter:  390 m2
  • Beliggenhed: Oslo i Norge.
  • Hustype: Villa 
  • Arkitektfirma: R21 Arkitekter 

Efter et årti med mange nybyggede villaer i beton er det både befriende og forfriskende med farvepigmenter i et traditionelt grå materiale. Det er villa Berg i Oslo et godt eksempel på. Her har arkitektfirmaet valgt at rødpigmentere den beton, som udgør husets base. 

– Det har vi gjort af flere årsager. For det første harmonerer den røde beton med de røde teglsten, og på den måde opnår vi en helhed og et monolitisk udtryk. For det andet ligger villaen på en meget kuperet grund, og på grund af terrænforskellene kommer betonbasen til at være vigtig for hele facadeudtrykket, forklarer arkitekt, Oda Lobben. 

Hun tilføjer, at betonens røde nuance kommer til at være mindre rød med tiden og dermed farvemæssigt nærmer sig de røde mursten i resten af bygningen, der i øvrigt er leveret af danske Petersen Tegl.

Ekstravagant atriumgård i villa Berg 

Selve udformningen af bygningen er betinget af, at der er tale om en relativt smal grund, hvor ønsket var at skabe en villa med en høj privatsfære i baghaven. Facaden ud mod vejen er smal, mens bygningen så har en lang krop, der tilpasser sig grundens terræn. 

Opholdsrummene i førstesalsniveau vender ud mod en flisebelagt gårdhave, der takket være en atriumgård føles meget privat i forhold til indkig fra naboer. I atriumgården er der lavet en trappe ned til nederste etage, hvilket ikke blot skaber sammenhæng, men også leder lyset ned til basen af huset. 

Dækket i atriumgården er ligesom murene rundt om gården støbt i rødpigmenteret beton, mens kobber er brugt ved vindues- og dørrammer udvendigt og som låger for et udekøkken ved atriumgården. 

Indvendigt er der anvendt egetræ ved døre, vinduer, skabe og trapper og på 1.-salen også på gulve. De naturlige og eksklusive materialer giver hele villaen et tidløst og eksklusivt præg.